Jump to content

Nyugdíjstatisztika- számok és tények egy helyen

2016. 06. 19. 16:42

Az országban nyugdíjas és nyugdíja között is óriási a különbség, már csak a havi apanázst tekintve is. Míg az egyiknek havi számlák befizetése is hatalmas problémát jelent, addig másnak nem esik nehezére még félretenni sem.

2011-ben száz aktív korú emberre 38 időskorú jutott, ami az évek számának növekedésével párhuzamosan emelkedett. Mára odajutottunk, hogy nem csak hazánk, de az európai országok nagy részére az öregedő társadalom titulus értendő.

A népességszám az utóbbi években szinte alig változik, s a korcsoportok szerinti összetételre az jellemző, hogy a 10 milliót számláló lakosságunk 15%-a 14 évesnél fiatalabb, s immár 21%-a 65 évesnél idősebb, azaz a munkavállalási mérleg sajnos nem kiegyensúlyozott, már-már gazdasági kérdés, hogy minél több gyermek szülessen, ellenkező esetben nem lesz, aki eltartja a szépkorúakat.

A társadalom öregedése mellett érdemes egy pillantást vetni a nyugdíjellátásban részesülők és a nyugdíj összegének változásaira is, ami szintén érdekes összefüggéseket mutat.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: 2byou.org.uk & MTI)