Jump to content

Rácáfolt az orvosokra az asszony, akinek csak 4 százalék túlélési esélyt jósoltak

2024. 04. 29. 14:41

A most 69 éves Kitty Swinknél húsz évvel ezelőtt hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak.

Diagnózisa után az orvosok nem kecsegtették reményekkel a rákkal diagnosztizált nőt, akinek húsz évvel ezelőtt vették észre rákos betegségét.

„Most az a feladatom, hogy reményt adjak másoknak” – mondta Swink, aki 2004-ben arra lett figyelmes, hogy indokolatlanul sokat fogyott.

Kitty, aki egyébként 1993-ban két epizód erejéig szerepelt a Star Trek című sorozatban, korábban a mellrákkal is megküzdött, ezért férje unszolására kivizsgáltatta, hogy mi állhat a fogyása hátterében.

A laborvizsgálatokból kiderült, hogy Swink veséje és mája leállt. Mire a sürgősségi osztályra ért, addigra teljesen besárgult. Vizelete a vizsgálatot követő napon barnára színeződött, ami után CT-vizsgálat és biopszia következett, majd a sokkoló hír: 49 évesen hasnyálmirigyrákja volt.

„„Tizenhét nappal később úgy jöttem ki a kórházból, hogy a fél gyomrom, a fél hasnyálmirigyem és az epehólyagom eltűnt. Eltávolítottak 60 centiméter bélszakaszt és 28 nyirokcsomót. Az orvosok 5 évet jósoltak, de annak az esélye, hogy ennél tovább fogok élni, 4 százalék volt.””

A prognózis kilátástalansága ellenére, Swink igyekezett reménnyel tekinteni a jövőre: „Elhatároztam, hogy élni fogok!”

Most, 20 évvel később Kitty hasnyálmirigyrákja még mindig nem tért vissza, és alig várja, hogy jövőre betöltse a 70. életévét.

Az egykori színésznő tisztában van vele, hogy mennyire szerencsés, és tudja, hogy nem mindenkinek adatik meg, hogy második esélyt kapjon az élettől, éppen ezért igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy segítsen másoknak, akik hasonlón dolgokon mennek keresztül.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)