Jump to content

Sokkoló a magyarok fogainak állapota

2018. 05. 28. 15:25

Hiába biztosít az állam szinte teljes körű térítésmentes fogászati ellátást a gyerekeknek, az európai fogorvosok szövetségének adatai szerint ennek ellenére a magyar 12 évesek fogazata uniós átlagban a legrosszabb. A 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a 45 éveseknek már csaknem kétszer ennyi.

A magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a 45 éveseknek már csaknem kétszer ennyi, pedig sok országtól eltérően a fogmegtartó kezelések nálunk a felnőttek számára is ingyenesek, és számtalan kezelést támogat a társadalombiztosítás.

Össztársadalmi ügy a helyes fogápolás – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Fórizs Etelka fogorvos. Kiemelte, olyan szinten igaz az állítás, hogy a születéstől fogva a szülők felelőssége, hogy a gyerekek fogai egészségesek legyenek, és 18 éves kor után egyéni felelősség, hogy ki hogyan ápolja a fogait, és mikor megy fogorvoshoz. Megjegyezte, fontos, hogy megtanuljon helyesen fogat mostani a szülő és a gyermek is, és a szülő feladata az is, hogy megszerettesse vagy legalább megértesse a gyerekkel, hogy a saját érdekében fontos a fogápolás.

A fogkefén túl is van élet 

Azonban a helyzet Magyarországon korántsem optimális, hiszen a fogorvos maga is tapasztalja, hogy sok páciense a rendelőben tudja meg, hogy a fogkefén túl is van élet, így ott ismerkednek meg a fogselyemmel vagy éppen az elektromos fogkefe helyes használatával. Fórizs Etelka a hétköznapokban úgy tapasztalja, az emberek általában a reklámokra hagyatkoznak fogápolás terén, így sokan azt sem tudják, hogy a fogmosás helyett miért nem elég csak öblögetni. „Nagyon fontos lenne, hogy tanítsuk is az embereket” – szögezte le.

Arról is beszélt, tudományosan is bizonyított tény, hogy a szájhigiénia fenntartása azért is fontos, mert azok a keringő baktériumok, amelyek a fogágybetegségekben is előfordulnak, koraszülést is okozhatnak.

Az utolsók között kullogunk

A tanulmány szerint Magyarország az utolsó helyen kullog Európát tekintve, ezzel kapcsolatban a fogorvos azt mondta, könnyen lehet, hogy attól is rosszak a statisztikák, hogy a 6 vagy akár 12 éveseknél is már sok esetben a maradandó fogban tömés van, vagy esetleg ki kell húzni, mert a kicsiknek nem tanítják meg, hogy a hátsó fogakat is el kell érni a fogkefével. Továbbá úgy látja, az utóbbi időben a szülők talán nagyobb bizalommal vannak az állami fogászat iránt.

Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke arról beszélt, hogy az iskolafogászati hálózatot fontos lenne megőrizni, hiszen az védelmet nyújt a gyerekeknek.

Nem nagyon van mit betömni

„Azt látjuk a felnőtt lakosságot vizsgálva, hogy csak egyharmaduk jár rendszeresen fogászati ellenőrzésre, és kétharmad csak panasz esetén keresi fel a fogorvosi rendelőt. A megkérdezettek 12 százaléka öt éve nem járt fogorvosnál” – magyarázta.

Kifejtette, ebből következik, hogy „foghíjasak az emberek”. Ebből azt lehet levonni, hogy felnőttkorban a páciensek későn kerülnek fogorvosi rendelőbe, adott esetben akkor, amikor a terápia sok esetben már csak a fog eltávolítása lehet.

A szakember szerint évente, illetve félévente érdemes szűrővizsgálatra járni, azonban vannak olyan betegségek, amelyek miatt sűrűbben, akár hathetente is ellenőrzésre, illetve akár élethosszig tartó gondozásra kell járni.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)