Jump to content

A spárga a cukorbetegség új kúrája

2018. 05. 09. 13:45

Az egykoron főurak eledeleként számon tartott zöldség, a test minden pontján érezteti gyógyító hatását, sőt olyannyira sokrétű, hogy a cukorbetegséggel is felveszi a harcot.

Magyarországon hasonlóan a többi európai országokhoz már a 15–16. században ismerték, de a 20. század elejéig a spárga csak a főúri kertek növénye volt. De szép lassan, mindenki számára elérhetővé vált szerencsére.

Egy harapás, maga az életerő

A spárgában rengeteg minden megtalálható. Kezdve a szárával, amit jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély.

Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel. 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van.

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátriumtartalma alacsony. A nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.

A cukor és a spárga

A spárgának rengeteg pozitív hatása van a szervezet szempontjából. Kezdjük azonban a legérdekesebbel a cukorbetegség megelőző hatásával.

A rendeszeres spárgafogyasztás által a szervezet inzulinkiválasztása serkenthető, aminek köszönhetően a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata elenyészővé válik.

Felpörgeti az emésztést

A spárga ezen kívül kifejezetten jót tesz az emésztőrendszernek is. Nem csak nyugtatja a nyálkahártyát, hanem serkenti a metabolizmust is, a magas rosttartalomnak köszönhetően. Inulin gazdagsága miatt még ellenállóbbá teszi a szervezetet a baktériumokkal szemben.

Vérnyomásszabályzó

Az ayurvéda gyógyítás szerint a spárga a vérnyomásra is jó hatással van. A magas vérnyomást csökkenti, azáltal, hogy fokozza a vese működését, ami a szervezet méregtelenítését segíti.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)