Jump to content

A fültisztító pálcika veszélyei – miként használjuk?

2018. 02. 26. 13:00

Nem mindegy, hogy hogyan és milyen időközönként használjuk a fül megtisztítására, sőt a legtöbbször csak épp bumeránghatást váltunk ki. Hogyan kell jól használni?

Ha nem is napi, de heti rendszerességgel valószínűleg mindannyian használjuk a fültisztító pálcikát, aminek igénybe vételét teljes természetességgel végezzük. Pedig a dolog nem olyan egyszerű, mint hisszük.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy a fülpiszkáló túlzott és gyakori használata épphogy fokozza a fülzsír termelődését, sőt, ha rosszul használjuk, akkor még átmeneti halláskárosodást is okozhatunk vele.

Tippek, a megfelelő fülpucoláshoz

Ahogy a fürdésnek vagy épp a kézmosásnak, úgy a fültisztításnak is megvannak a maga íratlan szabályai.

Csak módjával!

A fültisztítás elsődleges oka, hogy a nem kellő fülzsír eltűnjön a hallójáratról. Ennek érdekében naponta –akár többször is – harcba szállunk. Viszont, a túlzott fülpucolással a kívánt állapot ellenkezőjét érhetjük el.

A hallójárat bőrfelülete ugyanis érzékeli, ha eltűnik róla a zsír. Az eltűnt zsírt pedig azonnali termeléssel kívánja pótolni. Ha ezt rendszeresen eljátsszuk a fülünkkel, akkor a termelés csak egyre fokozódni fog.

Gyulladás

A fültisztítás és a zsír eltávolítása gyulladást is okozhat. Így nem árt a napi rendszerességet heti rendszerességére csökkenteni, ha nem akarunk ártani a fülnek.

Átmeneti halláskárosodás

Hasonlatosan a gyulladáshoz, úgy átmeneti halláskárosodást is okozhatunk a nem megfelelő használattal. Ha a pálcát nem az előírtak szerint alkalmazzuk, akkor a fülzsírt csak rátoljuk a dobhártyára, ami egy idő után eltömítheti a hallójáratot is.

Fülmosás?

Házilagosan semmi esetre sem ajánlott. Érdemes azt szakemberrel elvégeztetni, mert nem mindegy sem a hőfok, sem az intenzitás. A hallójárat pedig könnyen megsérülhet.

Csak pálcát, mást ne!

Nem jó ötlet a fülpiszkálópálcán kívül bármi mással matatni a fülben, mert könnyen megsérthetjük vele a dobhártyát vagy épp a hallójárat csontjait.

A helyes használat?

A videóban részletekbe menően, szakszerű segítséggel ismerheted meg a fülpucolás mikéntjét.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com, freegreatpicture.com)