Jump to content

Már „real-time” is követheti az orvos a páciens vércukorértékeit

2017. 06. 23. 17:05

Egyre több embert érint a cukorbetegség. Nekik nyújt kényelmes és hatékony megoldást a nemcsak hazánkban, de világviszonylatban is többé-kevésbé újdonságnak számító, úgynevezett telediabetológia.

 

Új módszer segíthet a cukorbetegeknek: ez a telediabetológia, amely hazánkban egyelőre újdonság.

A telediabetológia segítségével az otthoni vércukorszint-mérés adataiból egy informatikai rendszer olyan táblázatokat, grafikonokat készít, amelyekből – amennyiben azt a beteg megosztja orvosával – könnyen áttekinthető és követhető az anyagcsere állapotának változása, ennek révén pedig könnyebbé válik a megfelelő terápia kiválasztása.

Babai László, a telediabetológia szakértője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában kifejtette: a technológia lényege, hogy az informatikai rendszerek segítségével „real-time” össze lehet kötni a pácienst és az orvost.

A cukorbetegség felfedezésekor, az első hónapokban még nagyon nagy szerepe van az orvos tudásának, ekkor a leglényegesebb ez a napra- de akár órára-kész kapcsolattartás az orvos és a beteg között.

Ez a kapcsolattartás és konzultáció eddig havonta, háromhavonta történhetett meg, a kontrollvizsgálatok alkalmával, most már azonban informatikai eszközökön keresztül naponta vagy óránként megtörténhet – szögezte le Babai László, azt is kifejtve: bármilyen cukorszintet mér a páciens, azt azonnal láthatja az orvos, aki vissza is tudja nézni az előző cukorszinteket és tanácsot tud adni – például – abban, hogy a beteg a továbbiakban hogyan étkezzen vagy mozogjon.

Könnyebbé válik a személyre szabott diéta kialakítása

Nagyon fontosnak tartja az orvos azonnali válaszát Varga Dóra dietetikus. A Kossuth Rádió műsorában példaként felhozta: a telediabetológia révén nyomon követhető, hogy egy adott étel elfogyasztása után hogyan változott a vércukorszint, az inzulinszint.

Előfordul ugyanis – magyarázta –, hogy bizonyos, alapvetően a javasolt kategóriába tartozó élelmiszerek egyeseknél vércukorszint-emelkedést okoznak. Ilyenek például az édes zöldségek: a paradicsom, a kaliforniai paprika vagy a sárgarépa.

Ennek a miértjét pontosan nem lehet tudni, de éppen ezért hasznos, hogy a telediabetológia segítségével az időben visszafelé is látható naplózva, hogy milyen jellegű étkezés milyen vércukorszint-emelkedést okozott a páciensnek. Ez megkönnyíti a személyre szabott diéták kialakítását is.

A személyes konzultáció nem maradhat el

A telediabetológia azonban nem helyettesíti az orvos-beteg találkozót – hívta fel a figyelmet Babai László –, csak arról van szó, hogy a konzultációt gyakoribbá, akár naprakésszé teszi.

Nagy előnye, hogy ha kijön valaki az orvostól, a dietetikustól egy ajánlással, majd másnap szembesül egy kérdéssel (ilyesmi a kezelések kezdeti stádiumában gyakran előfordul), akkor nem kell egy újabb hónapot várnia addig, amíg egy szakembert meg tud kérdezni erről.

A telediabetológiai rendszerben feltesz egy kérdést, a szakember pedig rögtön meg tudja nézni, hogyan nézett ki a beteg adott napja: mikor, mennyit mért, mikor és mit étkezett, mikor mozgott, milyen gyógyszert vett be – vagyis minden információ birtokába kerülhet akár a vizit után két nappal is.

A telediabetológiára vonatkozóan az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenleg nem ad külön finanszírozást, ám ha az orvos a bázisfinanszírozásba azt beilleszti, akkor térítésmentes lehet.

(Forrás: szeniormagazin.hu;biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)