Jump to content

Mindent az idegzsábáról

2017. 03. 22. 17:05

Az idegfájdalom, köznapi néven idegzsábának nevezett betegség a lakosság nagy részét érintheti, ám sokan nem ismerik fel a tüneteket.

A legfőbb tünet az adott területen hirtelen jelentkező heveny fájdalom, mely néhány percig tart. A fájdalom naponta akár többször is visszatérhet. Jellemző, hogy a fájdalom egy ideg által ellátott területre terjed ki. Ez jól megfigyelhető az arcon, ahol a leggyakrabban az ötös agyideg lefutásának megfelelően jelentkezik a fájdalom. A panasz jelentkezhet övsömör kialakulása előtt a fertőzött ideg által ellátott területen. A beteg kerüli azokat az ingereket, amelyek kiválthatják a tüneteket. Ha ez az inger pl. a rágás, a beteg egyáltalán nem is eszik, mivel fél, hogy újból előjön a fájdalom.

Az ok gyakran ismeretlen. A fájdalmat gyakran valamilyen provokáló tényező váltja ki. Ilyen lehet az adott terület simogatása, pl. az arcideg esetében arcsimogatás, nyelés, rágás, beszéd, orrfújás, sírás.

A tünetek erősen megkeseríthetik a beteg életét, de az életet nem veszélyeztetik. A kórjóslat a kiváltó októl függ: ennek elmúlásával a probléma is megszűnik. A kezelés - legsúlyosabb esetben műtét - hatására a beteg panaszmentessé válik. A műtétnek azonban vannak szövődményei (az érintett ideg mentén érzészavar léphet fel), ezért csak végső esetben kerül rá sor. Az övsömör okozta idegfájdalom a hólyagok megjelenése után lényegesen enyhül, majd elmúlik.



További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu/pharmasoft.hu | Kép: doctormurray.com)