Jump to content

Időskori távollátóság

2015. 11. 16. 12:30

A túllátó távolra jól lát, közelre azonban rosszul. Jellegzetes formája az öregkori túllátóság, amikor a lencse rugalmassága csökken, és ez okozza a fénytörési zavart.

A távollátóság oka vagy a szem csökkent fénytörőereje vagy a szemgolyó rövidebb tengelye. A túllátóság mindkét oka ahhoz vezet, hogy a közelről érkező fénysugarak a szem maximális fénytörése ellenére nem az ideghártyán találkoznak, hanem amögött, homályos látáshoz vezetve. A beteg közelre nem lát élesen, mely elsősorban olvasáskor zavaró. Közepes fokú hypermetropiában szenvedő gyermek a szem fénytörését ellensúlyozva összetérve kancsalíthat, mely a kancsalító szem látásának romlásához vezet.

A tünetek jelentkezésekor forduljon orvoshoz. Panaszoktól függetlenül néhány évente rendszeresen járjon el szemészeti ellenőrzésre. A gyermekkori távollátóságot mielőbb kezelni kell.

Szemüveg vagy kontaktlencse viselésével a szem fénytörőereje úgy korrigálható, hogy mind a távolra, mind a közelre látás jó lesz. A kor előrehaladtával a szem fénytörőereje mindenkiben csökken, ezért az eleve csökkent fénytörőerejű túllátó szem látásélessége - kezelés hiányában - tovább csökken. Ekkor a távolra látás is érintett lehet. Kisgyermekekben, amennyiben az elváltozás csak az egyik szemet érinti, kezeletlen esetben az érintett szem tompalátó lesz.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: australiaglasses.com Forrás: szeniormagazin.hu/ pharmasoft.hu)