Jump to content

Milyen károkkal jár a természeteben a fokozódó hús- és szójafogyasztás?

2017. 12. 07. 17:05

A holland Greenpeace 171 oldalnyi titkos dokumentumot hozott nyilvánosságra a trade-leaks oldalon a tervezett EU–Mercosur kereskedelmi megállapodással kapcsolatban. A kiszivárogtatott jelentés megdöbbentő összefüggésekre világított rá az életmód és a természet összefüggésében.

Az EU és a Mercosur (Dél-amerikai Közös Piac) között tervezett kereskedelmi megállapodás az eddigi legnagyobb volumenű, amit az EU kötne – azok után, hogy a TTIP végül nem jött létre. A tervezett egyezmény tovább növelné az Unióba érkező húsipari termékek és a szójaimport mennyiségét.

Az uniós tárgyalók a marhahúsimport 78 000 tonnányi növelését ajánlották fel a Mercosur-országoknak. Megfigyelők várakozásai szerint ez az ajánlat 100 000-130 000 tonnára nőhet. A Mercosur-országok jelenleg mintegy 200 000 tonna marhahúst exportálnak az EU-ba.

A Mercosur-országokból az EU-ba érkező legjelentősebb exportcikk a szója, amely az összes export értékének 22%-át adja – döntő többsége ráadásul génmódosított. Az EU-ba érkező szója több mint 94%-a érkezik ezekből az országokból. Az EU Közös Kutatóközpontjának tanulmánya szerint a kereskedelmi megállapodás következtében még tovább emelkedne az Mercosur-országokból behozott szója mennyisége.

Hús, szója, fairtás - mi az összefüggés?

Brazíliában az erdőirtás 80%-áért az állattenyésztés tehető felelőssé. Csak a tavalyi év során közel egy svájcnyi területet (37 000 km²) irtottak ki az Amazonas-esőerdőből, ami az ezt megelőző év mértékének háromszorosa.

A most kiszivárogtatott dokumentumok alapján a tervezett EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás nincs összhangban az EU Biodiverzitás-védelmi stratégiájával és ezen belül azon törekvésével, miszerint fellép az erdőirtás ellen.

Az Európai Unió és a Mercosur-országok továbbá csatlakoztak a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez, melynek keretében a globális felmelegedés 1,5 °C-ra történő leszorításának érdekében az országok vállalták: 2020-ra felhagynak az erdőirtással.

Az Amazonas-esőerdő további pusztítása még inkább súlyosbítaná a klímaváltozást. Amennyiben az erdőirtás mértéke eléri a 20%-ot, az Amazonas ökoszisztémája összeomolhat. Most 17-18%-nál járunk.

A brazil kormány már szétzilálta a környezeti és emberi jogi garanciákat, és leszállította a környezeti bűncselekményekre vonatkozó bírságok összegét. Így várhatóan az erdőirtás tendenciái csak tovább romlanának az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodással. A tervezett egyezmény alapján a Mercosur-országok folyamatosan megszeghetnék az uniós egészségügyi és növény-egészségügyi szabályozást.

„A tavalyi év volt minden idők legmelegebbike, és valószínű, hogy 2017 is az első három legmelegebb év között lesz. A globális klímaválság kellős közepén bármi olyan döntés, ami tovább veszélyezteti a Föld klímáját, megengedhetetlen. Az Amazonas-esőerdő hatalmas szén-dioxid-elnyelő képességével bolygónk egyik legjelentősebb szénraktára, sokan a Föld tüdejeként is emlegetik. Az őserdő további pusztításával visszafordíthatatlan károkat okozhatunk bolygónk ökoszisztémájában, amivel saját és gyermekeink életét is veszélybe sodorhatjuk” – tette hozzá Nyitray Dániel, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)