Jump to content

Ősanyáink gyógyszere: a kamilla

2018. 09. 25. 09:05

A gyógynövény szinte egyidős az alternatív gyógyászattal, és az évezredes együttélés után azt hihetjük mindent tudunk róla, pedig a kamilla még a gyakorlott felhasználóknak is tartogat meglepetést.

 

A kamilla, más néven orvosi székfű az évek során hungarikummá avanzsált, így már nem csak hatóereje miatt lesz világhírű, hanem kulturális értéke miatt is. De ennyit a történelemről, ugyani a gyógynövény tartogat meglepetéseket, még a pro házi gyógymód szakértőknek is.

Orvosilag igazolt gyógyhatás széles spektrumú, fejbúbtól a kislábujjig enyhülést nyújt, csak ismerni kell fortélyát. A kamilla gyógyító ereje a szeszkviterpén tartalmú (kamazulén, bizabolol, bizabolol oxidok) illóolajoknak, flavonoidoknak (apigenint), glikozidokna, kumarinoknak köszönhető. Ezek egyszerre képesek hatékonyan fellépni a gyulladással, görcsökkel, gyomorbántalmakkal, alvásproblémákkal szemben, sőt még a sebgyógyulást is fokozzák. Na de nézzük szépen sorjában.

A kamilla bevethető afták, kiütések és gyulladással járó betegségek kezelésére a szájban, sőt egyes tapasztalatok arról számolnak be, hogy a herpesz okozta kellemetlenségeket is enyhíti.

A szemre is gyógyír, ezt mindenki tudja, de nem szabad arról megfeledkezni, hogy a kötőhártya-gyulladás kezelésére csak gyógyszertárban kapható növényt használjunk.

Általános jótékony hatását a gyomorban is érezteti. Egyszerre nyugtatja meg az igénybe vett bélbolyhokat és antibakterizálja a bél és gyomornyálkahártyát, mindezt úgy, hogy nem borítja fel a normális emésztést. A kamillatea gyomorfekély, gyomor -és bélhurut, puffadással esetén a megváltó csoda, ami ellazítja, megnyugtatja a háborgó beleket.

A megfázásra is jó, szintén fenti tulajdonságainak hála, ezen kívül a bőrnek is jót tesz, és állítólag fiatalosan tartja a sejteket.

Alvásproblémák esetén az esti sör kamillateára cserélendő, ami nyugtató hatásának hála odacsalja az álommanót, a stresszt és szorongást pedig elűzi.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)