Jump to content

Miért nem kell fizetni a fogászaton?

2018. 06. 26. 16:00

Sokan nem tudják, de egy csomó kezelését igénybe lehet venni az állami fogászatokon is.

Az hagyján, hogy a magyar lakosság javarésze öt évente jár fogorvoshoz az ajánlott fél éves kontroll helyett, de ha ehhez hozzávesszük azt, hogy sokan úgy vélekednek bizonyos kezelések fizetősek, a fogászatra járók száma még inkább megcsappan. 

Nem kell mindenért fizetni, a fogászaton főleg nem

Az Egészségügyi Világszervezet elvárása szerint a 6 éves gyerekek 50 százalékának kellene ép fogazattal rendelkeznie, ezzel ellentétben ez a szám itthon 40 százalék. Átlagosan 4 lyukas foga van egy magyar gyereknek, az EU-átlag ezzel szemben egynél is kevesebb. Pedig a legtöbb kezelésért nem kell fizetni itthon.

A fogászati páciensek térítésmentesen igénybe vehetik a fogmegtartó kezeléseket, azaz a tömését vagy a gyökértömését, illetve a fogkő-eltávolítást valamint a fogeltávolítást. Viszont a fogpótlásokért kell fizetni, de csak a 18 és 62 év közöttieknek. Az orvosi díj akkor sem díjköteleses, a gyógyászati segédeszközöket kell kifizetniük a pácienseknek.

Fogászatra menni viszont nem csak akkor kell, ha már megvan a baj. A fél éves kontroll sok kellemetlen problémát megelőzhet, és egy néhány perces rutin vizsgálat sokat tehet a fogak hosszú távú egészségéért.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)