Jump to content

Teljesen véletlenül ráleltek a kopaszodás ellenszerére

2018. 05. 15. 09:00

A Manchesteri Egyetem kutatócsoportja a cyclosporine A nevű csontritkulásra és autoimmun betegségek kezelésére is bevethető gyógyszer tanulmányozása közben vették észre, hogy a benne található szer kiváló kúrája lehet a kopaszódásnak.

A csontritkulás és autoimmun betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer egyik mellékhatása – amelyek most fedeztek fel a szakemberek – az, hogy beindítja a haj növekedését.

Viszlát kopasz fejbőr!

A PLOS Biology című orvosi szaklapban megjelent tanulmány arról számol be, hogy az említett szer, gátolja a SFRP1 proteint, ami a hajnövekedés csökkenéséért tehető felelőssé. A gén kiiktatásával, a hajnövekedés visszaáll az eredeti szintre.

A kutatás során 40 férfi hajtüszőjét kezelték a szerrel, aminek eredményeképp, két nappal később, azok növekedésnek is indultak.

„A tény, hogy ez az új szer, amelyet soha nem tanulmányoztak a hajhullással összefüggésben, elősegíti a haj növekedését izgalmas. Egy nap tényleges megoldást jelenthet a hajhullásban szenvedőknek” – mondta a BBC-nek Dr. Nathan Hawkshaw a kutatás vezetője.

Addig viszont sok teszten kell átmennie, de a szakember bizakodó a szert illetően, és azt is hozzátette, hogy vizsgálják azt az alternatívát is, hogy samponkét vagy gélként állítsák elő a későbbiekben, hogy az közvetlenül a hajtövekhez jusson.

A kopaszodás miértjei

A férfiak esetében a kopaszodás 95 százaléka androgén típusú, vagyis genetikai eredetű. A teremtés koronáinak 30-40 százaléka ez oknál fogva már harmincéves kor fölött elkezd kopaszodni. Az 50 évesek esetében a kopaszodási arány már 50 százalékos, ez tehát azt jelenti, hogy minden második férfi kopaszodik.

Az örökletes tényezők mellett az évszakváltás miatt is jóval több hajszál hullik ki. A folyamatot pedig a diéták és az étrendváltozások is okozhatják. Az időjárás változása okozhat kismértékű hajhullást, amit súlyosbítanak az ilyenkor szokásos diéták és fogyókúrák, vagyis az, hogy a szervezet nem kapja meg a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Viszont míg férfiaknál leginkább genetika, addig a nőknél számos betegség is okozhat hajhullást. Az alopecia areata foltos hajhullást, foltszerű kopaszodást okoz, ezt a betegséget az immunrendszer túlműködése okozza. A Tinea capitis a hajas fejbőr felszínes gombafertőzése. A hajhullást okozhatja még vashiányos vérszegénység, illetve pajzsmirigybetegség is, de hormonális okok is meghúzódnak mögötte. Az androgenetikus hajhullás akkor következik be, ha a női szervezetben túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok az ösztrogénnel és a progeszteronnal szemben.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)