Jump to content

Mit takar az MRI, CT, EEG vagy épp a PET-CT kifejezés?

2018. 01. 16. 15:04

Az orvosi képalkotóvizsgálatok mozaik szavai nem sejtetnek túl sokat a laikusok számára, sőt sokszor hozzávetőlegesen sem tudják megtippelni, mi áll a betűk mögött. Segítünk eligazodni az orvosi rövidítések útvesztőiben!

Hogy működnek, mire jók, és milyen előnyük származik a használatból? A leggyakoribb négy orvosi vizsgálatnak járunk utána, amelyek számos életet mentettek már meg.

MRI, fMRI

Az MRI vizsgálat általánosságban arra szolgál, hogy kimutassa azon szervi elváltozásokat, amelyeket a hagyományos vizsgálatok nem teszik lehetővé. Az MRI vizsgálat során a pácienst betolják egy gépbe, amely a rádiófrekvenciát kibocsátó mágneses tekercs segítségével képet alkot a vizsgált testrészről.

A funkcionális MRI vagy funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) az MRI vizsgálat egy specializált típusa, amely az idegi aktivitással összefüggésben lévő hemodinamikus választ méri az emberek és állatok agyában vagy gerincvelejében.

Ez az eljárás a legújabban kifejlesztett képalkotóformák egyike. Az 1990-es évek elejétől kezdve az fMRI domináns módszerré vált az agy feltérképezésének területén, mely annak tulajdonítható, hogy nem invazív eljárás, nem használ radioaktivitást, valamint viszonylag széleskörűen hasznosítható.

CT, PET-CT

Komputertomográfia azaz Computed [Axial] Tomography, CT vagy CAT. A röntgentechnológiát hasznosító vizsgálat során háromdimenziós anatómiai képet hoz létre az adott szervről vagy területről.

A tomográfiás felvétel során a testet egy vékony röntgensugár pásztázza át, ami a röntgenre vetíti az adott szerv vagy testrész árnyékát, aminek köszönhetően a szervezet struktúrája is kirajzolódik.

A sugárnyalábbal ugyanebben a síkban több irányból is átvilágítják a testet, majd a síkot ezután arrébb tolják és újra körbeforgatják. Az eljárás befejeztével a vizsgált test térbeli szerkezete feltérképezhető. A modern CT berendezések egy körülfordulás alatt egyszerre több (akár 128) szeletet térképeznek fel, és egy vizsgálat a szükséges számítások elvégzésével együtt néhány perc alatt elvégezhető.

A pozitronemissziós tomográfia (PET) az egyik legmodernebb funkcionális képalkotó eljárás. Non-invazív eljárás, melynek segítségével háromdimenziós képet nyerhetünk a test egy adott területéről. A CT-vel kombinált PET- berendezés jelenti ma a képalkotó diagnosztika egyik legfejlettebb technikáját.

A PET és más hagyományos képalkotó eljárások (pl. fMRI, SPECT) sajátossága, hogy nem az anatómiai viszonyokat, hanem a szervek, szövetek különböző funkcionális jellemzőjét (pl. véráramlás, anyagcsere) jelenítik meg egy adott pillanatban. Mivel a betegség kialakulása először a szervek, szövetek funkcionális jellemzőiben okoz elváltozást, és ezt általában másodlagosan kíséri az anatómiai megváltozás, így érthető, hogy a funkcionális képalkotó eljárások jóval hamarabb, még az anatómiai elváltozások kialakulása előtt képesek jelezni a betegséget.

EEG

Az elektroenkefalográfia (EEG) tágabb értelemben véve egy pszichofiziológiai mérőeljárás, melynek segítségével a pszichés működés élettani hátterét vizsgálhatjuk meg; szűkebb értelemben pedig egy elektrofiziológiai mérőeszköz, mely az idegsejtek elektromos aktivitásának megfigyelésére szoltál, az adott időpontban.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)