Jump to content

Hazánkban már elérhető a jóindulatú emlődaganat műtét nélküli eltávolítása

2017. 11. 08. 09:05

A régióban elsőként Magyarországon vált elérhetővé a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusának műtét nélküli eltávolítása, fagyasztásos eljárással.

A módszerrel célzottan pusztítják el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket. Az eljárást a társadalombiztosítás egyelőre nem finanszírozza. A módszert egyébként az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már csaknem húsz éve alkalmazzák a prosztata, a máj, a vese és egyéb szervek jóindulatú és rákos daganatainak kezelésére.

Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségközpont intervenciós radiológusa, valamint Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke a közleményben jelentős előrelépésnek nevezte a fagyasztásos eljárás megjelenését, amellyel a jóindulatú emlődaganatok közül a fibroadenomák eltávolításakor elkerülhető a műtét és az azzal járó szövődmények, pszichés terhek is.

A módszerrel nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítják el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket. A fagyasztás után a daganatok fél év alatt felszívódnak – közölték. Forrai Gábor megerősítette, hogy a jövőben a rosszindulatú daganatok kezelésénél is szóba jöhet az eljárás.

A százmillió forintos beruházás révén végzett beavatkozás kiterjesztését a tapasztalatok függvényében hosszú távon megfontolják egyéb daganatos megbetegedések kezelésére is. A Németországban már rutinszerűen alkalmazott eljárás számos daganattípusnál alkalmazható, ezért vélhetően a kezelési repertoár Magyarországon is bővülni fog – írták.

A közlemény szerint a magyar nők 15 százaléka küzd melltumorral, a probléma főként az 50 év alattiakat érinti. A fibroadenoma nem okoz áttétet, nem veszélyezteti a beteg életét, viszont növekedhet, így deformálhatja az emlőket.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)