Jump to content

Az étel lelke: a ketchup

2016. 08. 19. 16:35

Nem ízlik a bolti, vagy csak drágállod a jobb minőségűért a súlyos forintokat? Készítsd el te magad az ételízesítőt, amit egykoron a franciák az ördögtől valónak tartottak.

A ketchup nem is olyan rég még ké tsiap néven szerepelt a címkéken. A mártás nevének szokatlan írása egyes feltételezések szerint Kínából ered, ugyanis ott egy fűszeres halszószt neveztek így. Mások szerint angol gyökerekkel bír az elnevezés, de akármi is az igazság, az biztos, hogy a mártás már 350 évvel ezelőtt szerepelt a kínai írásokban, és az angol nyelvben is már felbukkant 1690-ban.

A markáns különbség viszont nem csak az írásmódban, hanem az elkészítésben is jelen volt, ugyanis, a kínaiak különböző halfélékből és puhatestűekből készítették a fűszeres mártást, míg Európában csupán paradicsomot használnak hozzá.

Kitiltották a francia konyhából

Franciaországban jó ideig nem volt szabad ketchupot árulni, méghozzá gasztro-kulturális okokból. A francia konyha mesterei azt tartották a paradicsomalapú szószról, hogy elfedi az étel igazi ízét, így sokáig nem kínáltak az étel mellé, nehogy az elvegye a tradicionális fogások ízét. Napjainkra a tiltás természetesen nem él. A jellegzetes ízű mártást szerencsére házilag is elkészítheted, hogy aromája pont olyan legyen, ahogy te szereted. Mutatunk, egy szuper receptet!

Házi ketchup, a kertiből

A ketchuphoz nem kell sok minden, csak jó sok paradicsom. Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy kertedben terem, feltétlenül használd fel azt, de ha nem, akkor se bánkódj, mert a püré is megteszi. Erre lesz szükséged:

- 1 csésze (bio) paradicsompüré
- ¼ csésze víz
- 1 ek. almaecet
- ½ tk. só
- ¼ tk. mustár

Elkészítése

Keverd össze a hozzávalókat egy tálban és ízesítsd ízlésed szerint. Ha pikánsabbá, karakteresebbé szeretnéd tenni, akkor adj hozzá egy csipet bazsalikomot vagy oreganot.

Ugye, milyen egyszerű és olcsó a házi ketchup készítés?  

 

Forrás: Marmalade | Szeniormagazin | Kép: pixabay.com