Jump to content

A megállíthatatlan bacihorda, azaz influenza és annak elkerülése

2018. 02. 20. 16:05

Egyelőre még nincs univerzális gyógymód a gyorsan mutálódó vírustörzsek ellen, ám nem törvényszerű, hogy az éppen dúló influenzaszezon közepette megbetegedjünk. Az alább 5 dologgal, teljes biztonságban érezhetjük magunkat a fertőzésveszély magjában is.

Öröm az ürömben, hogy a múlt héten látott napvilágot egy influenzaelleni gyógyszer, ami úgy tűnik, hogy sikeresen elpusztítja és kiirtja a szervezetből a vírusfertőzést.  Wall Street Journal szerint az univerzális, minden influenzatörzs ellen bevethető influenzagyógyszer Japánban már nemsokára elérhető lesz. A baloxavir marboxil névre hallgató készítmény az influenza A és B típusánál is alkalmazható, Japánban már májustól elérhető lesz, azt viszont nem tudni, hogy világszerte mikor kezdik el a terjesztését. De előreláthatóan Amerikába csak 2019 után engedélyezik. Ha pedig az amerikaiaknál még minimum egy évet kell várni az engedélyeztetésre, akkor az európai országoknak valószínűleg jóval többet, nem beszélve kishazánkról.

Addig viszont marad a megelőzés és védekezés, amivel szintén könnyen minimalizálhatóvá válik az influenza szervezetbe kerülése.

Elkerülőhadművelet

A megelőzés számos előkészületet igényel, ám a plusz erőfeszítés kifizetődő, mert a legtöbb esetben megúszhatjuk a lázzal, fájdalmakkal és borasztó rossz közérzettel járó influenzát.

A vírusok szaporodásához szükséges egy-két nap, így a megfertőződést követően csak később kezdenek el szaporodni. Ám néhány óvintézkedés, és nem mi leszünk a legjobb táptalaja a nászuknak.

- az influenzajárvány idején ne tartózkodjuk a szükségesnél többet tömött, zsúfolt helyeken
- mindig fertőtlenítsük a kezünket a tömegközlekedési eszközök használata után és a lakásba való belépést követően is ez legyen az első dolgunk
- fogyasszunk minél több kamilla-és tea faolaját, mert utóbbiban antibakteriális hatása van, míg előbbi kiváló gyulladáscsökkentő
- öblögessünk langyos teával, meleg italokkal
- a hátsó garatfalat és magát az orrüreget is sterilizáljuk langyos, enyhe sós vízzel
- fogyasszunk naponta 3 alkalommal citromot, narancsot vagy C-vitaminban gazdag ételt
- sportoljunk a szabadban, mert az kiváló immunerősítő hatással bír.

Ha viszont csak két dolgot kellene kiemelni, akkor az a kézmosás és a vitaminkúra volna. A vitaminkúra segít! A B6 a B12 vitamin, illetve a cink és a szelén bevitelre ügyelj, ugyanis a fent említett két B-vitamin, az immunrendszer normális működéséért felel, míg a szelén és a cink a vírus legyőzésében játszik kulcsfontosságú szerepet. Ezeket hús és tejtermékekből szerezheted be.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)