Jump to content

A mindennapokban hasznunkra lehet a kóla

2018. 01. 15. 17:31

A közvéleményt is sokszor megosztó szénsavas ital egy sor hétköznapi probléma megoldásában is a hasznunkra válhat. Érdemes tartani belőle mindig egy keveset a spájzban.

Egyre több videó lát napvilágot arról, hogy a népszerű szénsavas ital milyen sokoldalú. Olyan váratlan problémák orvoslására is alkalmazhatjuk, mint egy hajba ragadt rágógumi eltávolítása, de még a szépítkezésnél is hasznunkra válhat, nem is akárhogy.

Eltávolítja a rágógumit a hajból, és felveszi a harcot a makacs foltokkal

Kisgyermekeseknél fordulhat elő, hogy a rágógumi az apróság hajába ragad. De aggodalomra semmi ok. Elég egy kevés kólát önteni a hajra, várni pár percet, és ezt követően a ragadós massza könnyedén eltávolítható még a göndör tincsek közül is.

De a kóla segítőnk lehet egy nagyobb takarítás során is, főként a fürdőszobában. A vízkövet és más szennyeződéseket is könnyedén el tudjuk vele távolítani. A hatékonyságáért az ortofoszforsav felel. Elegendő a koszos felületre önteni pár deciliternyit a folyadékból, majd ott hagyni pár órát, végül feltörölni. A sav időközben elvégzi a dolgát, és a csempelapok között megbújó makacs foltokat is eltávolítja. De koffein- és savtartalmának köszönhetően a zsíros edények falát is letakarítja, és egy kólás melegítés után a vízmelegítőkhöz makacsul ragaszkodó vízkő is megadja magát.

Ragyogó frizura kólával

A már említett ortofoszforsav fényesíti a szálak hámfelületét és enyhe hullámokat kölcsönöz a hajnak. Alacsony pH-szintje normalizálja a haj savas-lúgos egyensúlyát, ami fontos lehet a száraz, törékeny hajúaknak. Nem kell nagy ördöngösségre sem gondolni, elegendő átöblíteni a hajunkat a szénsavas itallal, majd öt-tíz perc elteltével samponnal átmosni.

A kóla még az úgynevezett fodrászbalesetek után is jó szolgálatot tehet. Ha festés után túl sötétnek találjuk a kapott színt, érdemes a hajunkat átmosni kólával. Az eredmény pár árnyalattal is világosabb lehet. Segítségünkre lehet még ilyen esetekben a citromsav és az esszenciális citrusolaj is.

Csökkenti a fájdalmat, és elpusztítja a kártevőket

Indiában a mezőgazdászok már egy ideje Coca-Colával permetezik növényeiket, hogy azokat ne támadják meg a bogarak. Ha tetveket vagy egyéb hernyókat fedezünk fel a növényeinken, érdemes nekünk is kipróbálni. Egy pumpás flakonba adagoljunk egy minimális mennyiséget az üdítőből, és fújjuk rá virágainkra. Pár napon belül búcsút inthetünk a hívatlan vendégeknek.

A cukor vonzza a vöröshangyákat, a kártevők legnagyobb ellenségeit. Így lényegében még a természet körforgásába is alig szólunk bele. A csigáktól is megszabadít a kóla. Kis csészékben érdemes az italból kihelyeznünk belőle, és rövid időn belül a csigáknak nyomuk sem lesz.

Bogárcsípések esetén érdemes kólába áztatott pamutkendőt tenni a viszkető felületre, a kellemetlen érzés szinte rögtön elmúlik. Mindez koffeintartalmának köszönhető, amely érzéstelenítő hatású. Mediterrán és trópusi vidékeken pedig medúzacsípések ellen is használják.

Ez történik a testünkben a kóla fogyasztása után

Ennyi maró és pusztító hatás után jogosan vetődhet fel bennünk a kérdés, hogy az ital milyen hatást gyakorol az emberi szervezetre. Aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, annak nem árthat egy-egy szénsavas, cukros üdítő, még akkor sem, ha koffeint is tartalmaz, mint a kólák általában. De rendszeres fogyasztása nem javasolt, mivel hosszú távon, nagy mennyiségben fogyasztva több súlyos betegség kialakulásával is összefüggésbe hozható. Az igazi veszélyt azonban a foszforsav és a koffein kombinációja okozza.

Egy doboz üdítő elfogyasztását követően a nagy mennyiségű cukor túlstimulálja a hasnyálmirigyet, és ugrásszerűen megnő az inzulintermelés. A koffein felszívódik, a pulzus felgyorsul, a vérnyomásunk megemelkedik, és ezzel párhuzamosan csökken a fáradtságjelző adenozin vegyület hatása. A dopamintermelés fokozódik, az agyunkban boldogsághormon szabadul fel.

A foszforsav azonban megköti a kalciumot, a magnéziumot és a cinket a bélrendszer alsó szakaszában, és felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok. A koffein vízhajtó hatása is egy órán belül életbe lép. A vizelettel ebben az esetben fokozott mennyiségű kalciumot, magnéziumot, cinket és nátriumot is ürítünk. A vércukorszintünk rövid időn belül drasztikusan leesik. Ennek a szintcsökkenésnek és a folyadékveszteségnek az együttes hatására pedig  fáradtság jelentkezhet.

Aki rászokik az üdítőitalra, annál ez a fenti folyamat pedig egy ördögi kört eredményezhet. A szakértők épp ezért azt javasolják, hogy mint minden élvezeti szer esetén, a kólával is bánjunk csínján, tartsuk a mértéket. Mert sokszor egydoboznyival az egész napi ajánlott cukormennyiséget bevihetjük a szervezetünkbe. Rendszeres fogyasztóként pedig ez drasztikus mennyiséget is jelenthet, amelyet a szervezetünket hosszú távon meg is betegítheti.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)