Jump to content

Védelmi stratégia a hideg ellen, avagy így ne fázz rá!

2017. 12. 24. 09:05

Ahhoz, hogy szervezetünk felvehesse a harcot a kórokozókkal szemben, fontos, hogy rendszeresen, kellő mennyiségben gondoskodjunk ehhez tápanyagokról és folyadékról. A fagyos decemberben, pedig pont szükségünk is lesz rá!

 

A megfelelő folyadékellátottságnak a hideg beálltával elmaradhatatlan részét képezik a meleg innivalók, a különbözı teafélék, a kakaó, tejeskávé, kávé is, melyek – a túlzásokat kerülve – részei lehetnek mindennapjainknak.

A kiegyensúlyozott táplálkozás keretein belül a betegségmegelőzés szempontból kitüntetett szerepe van a C-vitaminnak. Vízben oldódó lévén könnyen kiürül a szervezetből, ezért fontos, hogy nap mint nap, folyamatosan fedezzük elegendő bevitelét. Megtalálható a friss zöldségekben és gyümölcsökben, nagyobb mennyiségben pl. a citrusfélékben, kiviben, de ne feledkezzünk el a hazánkban tradicionális téli C-vitaminforrásról, a savanyú káposztáról, valamint a télálló körtéről, almáról se.

Immunrendszerünk erősítését szolgálja, ha a sárgarépa, a sütıtök, a zöldleveles zöldségek, stb. rendszeres fogyasztásával gondoskodunk testünk kielégítı béta-karotin ellátottságáról. A télen is elérhető egyéb zöldségfélék – petrezselyemgyökér, zeller, cékla, karalábé, retek, fekete retek, kígyóuborka –, valamint a hüvelyesek – szárazbab, lencse, sárgaborsó – felhasználása nemcsak vitamin- és ásványianyag-, hanem rosttartalmuk miatt is ajánlott.

E-vitamin szükségletünket fedezni tudjuk kevés mandula, mogyoró, napraforgómag, napraforgó olaj, búzacsíra, búzacsíra olaj, vagy avokádó étrendbe iktatásával. Lényeges, hogy szervezetünk számára megfelelő arányban szolgáltassuk a különbözı ásványi anyagokat, köztük a cinket, a szelént is.

Cinkben bővelkednek a vörös húsfélék, a teljes kiőrlésű kenyerek és gabonafélék. A szelén megtalálható pl. a napraforgómagban, a tonhal konzervben, a tőkehalban. Stressz hatására a vitaminok és ásványi anyagok fokozottabban ürülnek szervezetünkből, amit figyelembe kell venni étrendünk összeállításánál – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Mindemellett ismerünk vírusellenes hatású növényeket is, melyek közül pl. a fokhagyma a magyar konyha egyik jellegzetes ízesítőanyaga. A pre- és probiotikumok rendszeres fogyasztása támogatja bélflóránk megfelelı működését, s ezen keresztül nagymértékben hozzájárul szervezetünk védelméhez. Ha végignézünk a felsorolt élelmiszer alkotóelemeken, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy hazánk, még távolabbra tekintve Európa különbözı országainak ünnepi étkeiben visszaköszönnek ezek az összetevők.

A hozzájuk fűződő legendákról – pl. a fokhagyma mézzel, vagy az alma dióval, mint az egészség szimbóluma – olykor kiderülhet, hogy valóságalapjuk is van.

(Forrás: szeniormagazin.hu;mdosz | Kép: pixabay.com)