Jump to content

Ez aztán a karácsonyi ajándék! Egy kis allergia a fa alá?

2017. 12. 14. 17:05

Ki gondolná, hogy karácsony előtt mennyi minden okozhat allergiát. Különösen rájár a rúd a norvégokra.

Az ötmilliós népességű Norvégiában csaknem 660 ezren küzdenek allergiás tünetekkel karácsony tájékán – írta az Aftenposten című helyi napilap.

A YouGov online piackutató cég egy allergiaportál megbízásából készített felmérésében a válaszadók egyebek között a háziállatok, a karácsonyfák, a fűszerek és a parfümök okozta allergiás reakciókról számoltak be.

A Norvégiai Asztma és Allergia Egyesület (NAAF) szerint a takarítószerek, a karácsonyi fűszerek, az illatosított gyertyák, az előző évről megmaradt poros dekorációk, a karácsonyfából áradó nedvesség és penészgomba, valamint az illatosítók együtt erősen irritáló elegyet alkotnak.

 

Lene Gunvaldsen, a NAAF munkatársa szerint ilyenkor allergiás keresztreakció – amikor a szervezet a különböző eredetű összetevőket azonos allergénként ismeri fel – is jelentkezhet, vagy olyasmire reagál az allergiás emberek szervezete, amire nem is gondolnának.

Az NTB norvég hírügynökség szerint a karácsonyi allergiát gyakran összetévesztik a náthával. A tünetek hasonlók lehetnek, láz hiányában mégis érdemes arra gyanakodni, hogy allergia áll a háttérben – figyelmeztetett Gunvaldsen.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)