Jump to content

A karácsonyi ebéd, idén súlyos ezrekkel többet kóstál majd

2017. 12. 04. 15:55

Ugyan még bő három hét van az év legjobban várt ünnepéig, ám ez a termékek drágulásán nem érződik. A tojás ára már így is a plafont verdesi, de a vaj és a liszt sem marad le az árversenyben, sőt számos más kedvelt karácsonyi alapanyag esetében is komoly drágulásra számíthatunk.

A kérdésre, hogy mennyit és miért drágulnak bizonyos termékek, számos válasz létezik. Azonban, mielőtt a válaszkeresésnek nekiállnánk, lássuk mely kedvelt karácsonyi alapanyagok ára indul emelkedésnek az ünnep közeledtével.

Drága ünnep

A legalapvetőbb élelmiszer, ami szerves részét képezi a karácsonyi sütés-főzésnek az a tojás, a vaj és a tejtermékek. De nem csak ezek, hanem a sertéshús ára is növekedésnek indult. Cserébe viszont olcsóbb lett a cukor.

Ugyan a drágulás még nem annyira számottevő, de a karácsonyi menüsor jó néhány ezer forinttal drágul majd, így átlagosan 24 ezer forintra jön ki a szokásos ebéd vagy vacsora. Noha bizonyos termékek esetében már most is érzethető az árnövekedés.

A tojás például darabonként 52 forintot is kóstálhat, míg karácsonyig 60 forintra is felmehet darabja. A vaj értéke megduplázódott világszerte, ez a fogyasztói árban 10 százalékos emelkedést jelent. De a csirke-, pulyka-, a sertéshús ára is az ünnep környékén éri el végleges árát, s utóbbira akár a 25 százalékkal is többet költhetünk majd. Árcsökkenés egyedül a cukornál állt be, itt akár 20 forintot is spórolhatunk kilogrammonként.

Bolti trükk vagy világméretű jelenség áll a drágulás hétterében?

Az összeesküvéselméletek szerelmeseinek a karácsony előtti hirtelen drágulás a globális kizsigerelést, és a profit maximalizálást jeleni, míg a gazdasági szakemberek egészen mást látnak a helyzet kialakulása mögött. De kezdjük a legnagyobbat dráguló tojással a sort.

A tojás ára szinte kétszer akkorát drágul, ami a tavasszal kirobbant globális madárinfluenzajárványnak és az augusztus végén kirobbant tojásbotránynak köszönhető.

A vaj hirtelen drágulása annak tudható be, hogy Európa-szerte megnövekedett iránta a kereslet, és egyszerűen hiánytermékké vált. A tejtermékeknél is hasonló a helyzet: csökkent a termelés, és a kereslethez képest nem elegendő az. A húsok árváltozása a mezőgazdasági termelés ráfordítási arányának növekedésével magyarázható.

Egy szó, mint száz a karácsonyi menüsor összeállítása idén drágább lesz, ha a szokásos alapanyagokból a szokásos ételeket kívánjuk elkészíteni. Ám, ha szakítunk a hagyományokkal és a modern konyha felé vesszük az irányt, komoly összegeket spórolhatunk meg, nem beszélve arról, hogy rengeteg új ízt csempészhetünk az asztalra.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)