Jump to content

Miért nem éri meg remeteként élni?

2017. 11. 30. 13:35

A kijelentés pedig nem csak anyagilag helytálló, hanem egészségügyileg is. Mikor már betelt a pohár és legszívesebben a Holdig menekülnénk mindenki elől, akkor érdemes megállni egy percre: vajon képes az ember teljesen egyedül egészségesen és kiteljesedve, boldogan élni?

Az ember társas lény. Felesleges elvitatni tőle a boldogságot, ami a legtöbb kutatás a párkapcsolattal azonosít. De vajon miért képes a szereteten alapuló kapcsolat egy karrieristának is többet adni, mint bármi más?

A magányos farkas átka

Egy darabig szexi és vonzó, ha az ember az alfahímséggel kevert magányos farkas szerepében tetszeleg, ám egy idő után nem lesz kielégítő ennyi. Ez egyszerűen evolúció. Belénk van kódolva, hogy szükségünk van valakire, aki szeret, és akit mi is szerethetünk.

Ha van kiről gondoskodni, az már célt és értelmet ad az életnek. Nem véletlenül hangsúlyozzák a demenciakutatások, hogy az időseket nem szabad kizárni a családi életből és megfosztani az unokák felügyeleti jogától, arra hivatkozva, hogy öregek, mert így céltalanná válnak, ami a magányosság és haszontalanság érzetét erősíti. A magányosság érzete pedig ugyan olyan pusztító a szervezetre nézve, mint bármely más „szokásos” betegség.

A magányos emberek fogékonyabbak a betegségekre, a depresszióra és a kognitív folyamatok leépülése is hamarabb kezdődik el náluk, mint az aktív szociális életet élő embertársaiknál.

A léleknek, a szellemnek és a testnek is fontos a párkapcsolat

Nem, ez nem kapcsolatfüggés, hanem tudomány. Számos kutatás bizonyította azt, hogy mentálisan és fizikailag is egészségesebbé tesz a boldog párkapcsolat. A Harvard Egyetem átfogó kutatása, amely több mint nyolc évtizede követi nyomon az önkéntes résztvevők párkapcsolatát, munkahelyi váltásait, karrierjét és egészségügyi állapotát, arra a következtetésre jutott, hogy a párkapcsolatok a boldogság alapköveként szolálnak. Nem csak a szociális és társas igények kielégítése miatt, hanem azért is, mert nagyobb arányt tesznek ki a szubjektív jólét fenntartásába, mint a siker, a karrier vagy a hírnév.

A hosszú élet titka, a társadalmi státusztól és anyagi helyzettől függetlenül, minden szinten a boldog párkapcsolat. Persze ez nem azt jelenti, hogy míg világ a világ csak a tökéletesen működő kapcsolat a megfelelő az egészség szempontjából, elvégre mindenhol akarnak kisebb-nagyobb súrlódások, de érdemes arra törekedni, hogy ezek egyensúlyba maradjanak. Mert egy kapcsolat addig építő, míg jól érezzük benne magunkat fizikailag és szellemileg is.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)