Jump to content

5 dolog, amiért a citromot annyira szeretjük

2017. 10. 06. 09:05

Az ízesítésen, savanyításon kívül más forradalmi értékkel is bír a citrom. Nem is sejtenénk, mennyi mindenre jó!

A citrom más néven valódi citrom termése déli gyümölcsnek számít, Indiából ered. A savanyú ízű gyümölcsöt Európa déli részein, Ausztráliában és az egyesült Államokban is termesztik. Sokoldalúan felhasználható növény a gasztronómiában főként ízesítésre használjuk levesek, hús-, rizsételek készítésekor. De kiválóan alkalmas a különböző salátákra tehető öntetek alapjának is.
Kevésbé ismert azonban, hogy a háztartásban milyen más célokra használható. Nézzük csak!

1., Remek fertőtlenítő szer és tisztító hatású
Kifacsart levével nyugodtan áttörölhetjük a fából készült vágódeszkát, a konyhai munkalapot, durva szemű sóra csöpögtetve egy szivaccsal átdörzsölhetjük a késeinket, amelyek ragyogni fognak.

2. Szagtalanít
Ha valamit odaégettünk a tűzhelyen a szellőztetés mellett egy citrom levágott héját finoman pirítsuk meg a láng fölött vagy a tűzhely lapján. Elűzi a rossz illatot. De vizes citromos lével a hűtőszekrényt is áttörölhetjük vagy az ételszállító dobozainkat is – a fertőtlenítés mellett kellemes illatuk is lesz.

3. Megeszi a vízkövet
Nyugodtan elfelejthetjük a méregdrága és sokszor egyáltalán nem hatékony vízkőoldókat. A citrom leve pontosan ezt a folyamatot végzi el – egy szivacs durvább, citromlével átitatott részével sikáljuk át például a csapok vízköves környékét.

4. Eltávolítja az izzadságfoltokat a ruhákból
Pólók, ingek átizzadt hónalját nyugodtan dörzsöljük át egy félbevágott citrommal mosás előtt. Amit a mosópor vagy az alacsony hőfokú víz “békén hagyna”, azt a citrom biztosan eltávolítja.

5. A reszelő lukaiból kiszedi a maradék sajtot
Gyakran küzdünk meg a sajtreszelő elmosogatásával: különösen a puhább sajtok hajlamosak annyira ragaszkodni a lukakhoz, eltömítve azokat. Ha egy félbevágott citrom húsos felét húzzuk át a reszelőn, a sajtmaradék kipotyog, a citromhúst pedig könnyedén eltávolíthatjuk folyóvízzel.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)