Jump to content

Több rejlik egy idős dolgozóban, mint hinnénk

2017. 09. 25. 09:05

Nagyon megérheti a cégeknek idősebb dolgozókat is alkalmazni, ugyanis a járulékkedvezményeken túl könnyen versenyelőnyt is kovácsoltnak a korosabb kollégákból. Tapasztalt munkavállalóin keresztül évtizedes tudást tarthat a cégénél, melyet felhasználva a fiatal dolgozók felkészítésében és oktatásában is eredményesebb lehet.

A fejlett országokban egyre öregszik a társadalom, a gazdasági növekedés fenntartása érdekében nagyon fontos, hogy jobban kihasználják az idősebb munkavállalókban rejlő lehetőségeket - állapította meg a PwC egyik tanulmánya, amely az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatásának sikerességét vizsgálta. Miért érdemes szeniorokat alkalmazni?

Lojális munkaerő

A Profession.hu összefoglalója szerint az idősebb dolgozók hűségesek a céghez, elkötelezettek, megbízhatóak. Tapasztaltak és tájékozottak, jól ismerik a szervezetet. Az idősebb munkavállalóknak erős a munkaerkölcse és büszkék a munkájukra. Többnyire kiváló döntéseket hoznak, biztonságosan, kevesebb hibával dolgoznak, mint a fiatalabb munkatársak. Jobban ügyelnek a munkabiztonságra, megfontoltabbak. A változástól való félelem erősebben jelentkezik az idősebb kollégák körében, általában tartanak az újtól, az ismeretlentől. Fontos számukra a biztonság, kisebb a fluktuáció, hűségesek a vállalathoz – állapítja meg a tanulmány.

Hatalmas tudás birtokosa

Amikor ezek az idősebb emberek nyugdíjba mennek, készséghiány keletkezik. A munkáltatók profitálhatnak abból az átfogó tudásból, amivel ezek a tapasztalt alkalmazottak nap mint nap végzik a munkájukat. A szenior kollégák tehetségét és tudását érdemes kiaknázni, hogy átadják a know-how-t a többi dolgozónak.

Általában olyan kis- és középvállalkozásoknál fordul elő, hogy idősebb szakembereiket kérik meg, hogy házon belüli tréningeket tartsanak fiatalabb társaiknak, melyek nem rendelkeznek elegendő erőforrással külsős tréningek igénybevételéhez.

 

Versenyelőnyt jelent

Ha egy vállalat nem hasznosítja az idősebb dolgozók tudását, azzal versenyelőnyt is veszít, hiszen ezek az alkalmazottak remekül tudják tréningelni a fiatalabbakat, megosztva évtizedes bölcsességüket az új generációval.

Az öregedő népesség nemcsak azt jelenti, hogy a munkavállalók átlagos életkora nő, hanem a vásárlók, ügyfelek is idősebbek, ezért azok a vállalkozások, amelyek kihasználják az szenior kollégák képességeit és tapasztalatát, versenyelőnyre tehetnek szert - állítja a PwC kutatása.

Képes tanulni

Sok cég gondolja, hogy egész életen át tartó tanulás hasznos, mégis kevesen vannak, amelyek az idősebb kollégáknak is lehetővé teszik a képzéseket.

A PwC szerint újra kellene gondolniuk a munkáltatóknak, hogyan viszonyulnak az idősebb munkavállalók továbbképzéséhez, azaz a folyamatos tanulás és tanítás nem szűnne meg az 50. év betöltésével sem. Szükséges lenne az idősebbek munkaképességének javítását célzó új képzési formák bevezetése, a további foglalkoztatás útjában álló akadályok felszámolása, valamint az idősebb munkavállalók alkalmazása, különös tekintettel az idősebb nőkre, mivel őket még az idős férfiaknál is ritkábban alkalmazzák.

Kevesebb járulékot kell fizetni utána

A munkahelyvédelmi akcióterv keretében az a munkáltató kap járulékkedvezményeket, amely munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű személyeket - például 55 évesnél idősebb embereket - foglalkoztat - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kisokosából.

Egy 55 év feletti dolgozó alkalmazása esetén a részkedvezmény egyenlő a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5 százalékával (azaz 27 helyett 12,5 százalék lesz a szociális hozzájárulási adó).

(Forrás: szeniormagazin.hu;pr7/profession.hu | Kép: pixabay.com)