Jump to content

A tested 60 éves, míg te csak 40? Lehetséges!

2017. 09. 13. 19:01

Nem minden a külső megjelenés. A BBC dokumentumsorozata a How To Stay Young rántotta le a leplet az egyik legnagyobb tévhitről, amibe sajnos sokan beleesnek. Mert attól, hogy egészségesen és fiatalosan néz ki a tükörképed, az nem jelenti azt, hogy bent is rendeben van minden. Ki akarod, deríteni, hány éves a szervezeted valójában?

Szokták volt mondani, hogy míg az ember jól néz ki, és „egyben van”, addig nagy egészségügyi gondjai nem lehetnek. Nos, ez így nem igaz. Az embernek ugyanis van egy úgy nevezett biológiai életkora és egy kronológiai. Utóbbi a hagyományos életkort jelöli, míg előbbi a szervezet életkorát. A kettőt nem szabad összekeverni.

20 év plusz-mínusz?

A BBC tényfeltáró sorozata arra kereste a választ, hogy a szervezet képes-e gyorsabban öregedni, mint ahogy azt kellene. Nem nagy talány, hogy a válasz erre igen. A túl gyors szervezeti öregedésnek pedig számos annyira hétköznapi oka van, hogy elég lenne csak azokat kiiktatni ahhoz, hogy féken tartsuk az öregedést.

A témában számos átfogó kutatás is zajlott. Az egyik hosszú távú, komplex kutatás vezetője Michael Trenell professzor is megszólalt a BBC-nek, aki elmondta, hogy: „ha a születési év magasabb, mint a valós életkorunk az gyakran okoz strokeot, szívbetegségeket, diabéteszt és számos más komoly betegséget.” A professzor hozzátette, hogy „az öregedés mindenkinél máshogy zajlik, attól, hogy valaki fiatalos, nem jelenti azt, hogy a szervezete is az.”

A látvány megtévesztő

A külső nem minden. A fiatalos megjelenés takarhat nagyon leélt, kizsigerelt szívet, májat, tüdőt és érrendszert. A korai vagy túl gyors öregedés mögött számos dolog áll. Csakhogy a leggyakoribban közül említsünk néhányat, a nem megfelelő étrend, a rendszertelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás (napi több, mint 10 szál) és alkoholfogyasztás (heti több, mint 1-3 pohár bor), a magány, az életelégedetlenség, a szegényes folyadékfogyasztás és a kevés alvás csupán néhány indikátor a sok közül. De ezek azok, amelyeket a leggyakrabban elkövetünk magunk ellen.

Viszont, a BBC dokumentumfilmjében nem csak erre tértek ki a szakemberek, hanem arra is, hogy mely módon lehet visszaforgatni az idő kerekét, merthogy vissza lehet. A szervezet képes regenerálódni, ha lehetőséget kap rá.

Első lépésként az étrenden kell változtatni. A rengeteg tésztát és szénhidrátot tartalmazó étrend helyett a zöldségeket és gyümölcsöket kell előtérbe helyezni, valamint a rendszeres étkezést. A legszerencsésebb, ha a szervezetet a mediterrán étrendhez szoktatjuk hozzá. Az étkezés megreformálásán túl a sportot is a mindennapok részévé kell tenni. A BBC-n futó How To Stay Young a fenti kritérium betartására kérte a kutatásban önkéntesen résztvevőket, akik arra vállalkoztak, hogy elöregedett szervezetüket helyrerázzák. A 12 hetes periódus végén volt, akinek szervezete a diéta és a sport hatására 3 hónapot fiatalodott, míg más plusz két évet nyert.

A kulcs tehát első sorban a megfelelő mozgás, táplálkozás és a kiegyensúlyozott mindennapok.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)