Jump to content

Hogyan változik a szervezet vízigénye a menopauza után?

2017. 08. 10. 15:46

Nagy tévedés volna azt hinni, hogy testünk minden életszakaszban ugyan olyan igényekkel rendelkezik. Ahogy idősödünk, szervezetünk is másra vágyik. Lássuk mire!

Hazánkban 1,3 millió, 60 év feletti hölgy él, mely a női lakosság 24%-a. A nők születéskor várható élettartama Magyarországon 76 év – ez 8 évvel több a férfiakénál –, melynek egyik oka lehet, hogy a hölgyek többet foglalkoznak egészségükkel, gyakrabban járnak szűrésekre. Ebben a korosztályban manifesztálódik számos egészségi probléma, szűnik meg a munkaviszony, repülnek ki a gyermekek. Lelkileg megterhelő időszak, épp ezért fontos, hogy jó egészségi állapotban érjen bennünket a változás.

A „banyakór”, avagy a menopauza

Megindulnak a szervezetben azok a folyamatok, amelyek számos nő életét megkeserítik ebben az időszakban, mint például a hőhullámok, izzadás, szívdobogásérzés, ingerlékenység, szorongás és magának a menstruációs ciklusnak az elmaradása (sokan a nőiesség elmúlásaként élik meg). E tünetcsoport viszonylag jól reagál hormonpótló kezelésre.

Csökkennek az érzékszervek funkciói (látás- ill. hallásromlás), valamint megjelennek – a női nemet különösen érzékenyen érintő – bőr rendellenességek. A bőr szárazsága, rugalmasságának csökkenése, a megjelenő ráncok, szemölcsök, pigmentfoltok árulkodó jelei az idő múlásának. Ez ellen hatékony fegyver a kellő mennyiségű folyadék, a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mely antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így hozzájárul a szabadgyökök megkötéséhez, a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. Az étrendi tényezők mellett természetesen érdemes minőségi bőrápoló krémeket is alkalmazni, hogy kívülről és belülről is tápláljuk bőrünket!

Tipp:

Víz, gyümölcslé, tea – igyunk mindig mást! Ha úgy érezzük, nem tudjuk elfogyasztani az ajánlott napi 1,5 liter folyadékmennyiséget, változtassuk gyakrabban innivalóinkat!

Az idősebb emberek gyakran kevésbé érzik a szomjúságot, ügyeljünk arra, hogy rendszeresen igyanak!

(Forrás: szeniormagazin.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)