Jump to content

Gyakori rövidítések, amikkel nap mint nap találkozunk

2017. 05. 18. 16:30

Tudja mi fán terem a kilojoule, kilokalória, anyagcsere, BMI?

Tudja mi fán terem a kilojoule, kilokalória, anyagcsere, BMI?

Minden egyes nap szembetalálkozni a kcal, és kJ rövidítéssekkel, bár valószínűleg nem nagyon merülünk bele azok mélytartalmi jelentésükbe, és csak futólag pillantunk rájuk. A félreértések végett, alább a definíció: E tápanyagokból az emésztés során felszabaduló energia mértékegysége hivatalosan a kilojoule (kJ, ejtsd: kilodzsul), az általánosan ismertebb pedig kilokalória (kcal). 1kcal ~4,2 kJ-nak felel meg. 1 g szénhidrátból és 1 g fehérjéből egyaránt 4,1 kcal, 1 g zsírból 9,3 kcal energia, 1 g alkoholból pedig 7,1 kcal szabadul fel égésük során.

Alapanyagcserén azt az energiamennyiséget értjük, amelyet testünk nyugalmi állapotban használ fel létfontosságú szerveink (például szív, agy, tüdő) működéséhez. Ez az energiaszükségletünk mintegy 60-70 %-át teszi ki. 10 % kell a táplálkozásunk által előidézett hőtermeléshez, a maradék 20-30 %-ot a fizikai aktivitással járó energiaveszteség adja.

Végül pedig a sokat emlegetett BMI avagy testtömegindex: megmutatja, hogy súlyunk ideális tartományban van-e. Ha alacsony az sem jó, de ha magas akkor az figyelmeztet, hogy bizony gondok vannak szervezetünkkel.

 



(Forrás: szeniormagazin.hu; webbeteg.hu | (Kép: machinehead-software.co.uk)