Jump to content

Az örökös zaj megterheli a szívet

2017. 02. 04. 17:05

A hétköznapi zajokat szinte már meg sem halljuk. A sziréna, a félhangos beszélgetésfoszlányok, és tömegközlekedés hangja is a mindennapok részévé vált. Ami számunkra megszokott, az agy számára viszont maga a kín, hiszen az örökös zajban képtelen pihenni. Érdekes összefüggés áll a szívroham és a zajszintje között.

Az összefüggés egyszerű. A zaj, mint állandóan jelenlévő dolog megterheli a szervezetet. Egy hosszú nap után hazaérve ugyan úgy nincs tényleges csend. Az elektromos kütyük állandó zúgása, a bekapcsolt tévé, és rádió is megterheli az agyat.

Az állandó zaj miatt a szervezet képtelen a regenerációra, így a nap folyamán ért stresszt nehezebben képes feldolgozni. A lassú feldolgozási folyamat a stressz-szint növekedésével jár, ami szépen lassan átrendezi a hormonális, és koleszterin terepet.

Az állandó stressz a szervezetet örökös „stand by” állapotban tartja, így igazán sosem tud relaxálni. Ebben az állapotban a kortizol szint is megnő, mely hozzájárul a szervezet általános legyengüléséhez, és növeli a vér koleszterinszintjét. A magas koleszterin pedig a szívinfarktus egyik legnagyobb rizikófaktora.

Érdemes naponta pár órára elvonulni a lakás egy olyan pontjára, ami a legtávolabb eső mindenféle zajforrástól.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)