Jump to content

„Rozsdásodó” és gyulladt ízületek, avagy mitől gyullad és mi?

2017. 12. 23. 09:05

A hidegebb időszak az arra érzékenyek számára egyenlő az ízületi fájdalmakkal, gyulladásokkal, és mozgási nehézséggel. Gyógymód ezernyi létezik, ám azt már kevesebben tudják, mi áll a gyulladás hátterében.

Az ízületeket érintő leggyakoribb reumás betegségek egyike az ízületek felületének kopásával járó degeneratív ízületi betegség (artrózis, oszteoartrózis, OA), amely sok esetben áll a ropogó ízületek hátterében, 40 év felett enyhébb-súlyosabb formában egyre inkább előfordul, 70 éves korra pedig már majdnem mindenkinél észlelhető.

Az ízületi megbetegedések másik nagy csoportja az ízületi gyulladás (artritisz), amelynek több mint 100 fajtáját különböztethetjük meg, s melyek közül önálló jelentıőégá a reumatoid artritisz (RA).

A legtöbbször fiatal nőkön jelentkezı RA (más néven PCP, azaz primaer chronicus polyarthritis) ismeretlen eredetű, fokozódó sokízületi gyulladás, melynél a betegség kezdetét jelzı gyakori tünet a sokízületi fájdalom, a kéz reggeli ízületi merevsége, a visszatérı ínhüvelygyulladás – írja az MDOSZ.

Az ízületek – leggyakrabban a kéz és láb ízületek – felszíne és az ízületet befedı izmok is begyulladnak, duzzanat és fájdalom lép fel. Sok esetben a panaszok enyhébbek, 1-2 ízületet érintenek, de ritkán előfordul, hogy a gyulladás aktívvá válik, több ízületre átterjed, ami a munkaképesség elvesztéséhez is vezethet. A többi ízületi betegség vagy nagyon ritka, vagy valamilyen első betegséget követ, illetve más betegség kísérő tünete.

 

(Forrás: szeniormagazin.hu;mdosz | Kép: pixabay.com)