Jump to content

A savas átok, azaz a refluxbetegség kevéssé ismert tünetei

2017. 12. 06. 07:30

Ég, szúr, fáj, mar. Ez utóbbi néhány szimptómával élete során mindenki találkozott már, aki valaha szenvedett már a gyomorégéstől, ám a legismertebb tünetek mellett van néhány, amelyről nem is feltételeznénk, hogy a kellemetlen kór kialakulásának intő jelei.

Az éjszakai gyomorégéstől át a fűszeres vagy olajos ételek elfogyasztását követő mardosó fájdalmon át a savas felböfögésig igen színes a paletta, már ami a savas refluxot illeti. A tünetek igen szerteágazóak, de van néhány olyan szimptóma, amit nem feltétlenül tulajdonítanánk a refluxnak, holott pontosan annak az egyik lappangó tünete. Lássuk, melyek ezek.

Infarktusra emlékeztető mellkasi fájdalom, nyomás

Igen gyakori, hogy a savas felböfögés vagy a nyelőcső fájdalma a háziorvosig kergeti az embert, mondván, infarktusa van. Pedig az esetek java részében valami egészen másról, méghozzá a refluxról van szó.

A fulladásérzet, a mellkasi fájás, a „gombócérzés” a torokban a reflux jellegzetes tünete, ami valójában a nyelőcső irritációja. Mindezek roppant fájdalmas módon jelentkeznek, de a savlekötő és a gyomorbarát étrend sokat segít abban, hogy kevesebbszer jelentkezzenek.

Torokfájás, kellemetlen szájíz, rossz lehelet

A gyakori, és indokolatlan torokfájás, köhögés vagy savas szájíz egytől egyig a refluxra utal. Mivel a gyomorsav képes a torok hátsó részéig visszafolyni, így ott igen intenzív fájdalmat, irritációt okoz, ráadásként ez a folyamat tehető felelőssé a rossz szájíz, kellemetlen lehelet és az állandó torokfájás miatt.

Hányinger

Ha étkezés után gyakran tör rá az emberre a hányinger, akkor kezdhet gyanakodni, mert bizony a reflux képes kiváltani ezt a nem kívánatos jelenséget.

Fokozott nyáltermelés

Meglepő, de a hirtelen beindult „nyáladzás” a szervezet természetes védekezőmechanizmusa. Testünk így próbál meg megszabadulni a káros, és irritáló anyagoktól, jelen esetben a felgyülemlett és visszafolyó gyomorsavtól.

Rekedtes hangszín

A nyelőcsőirritáción túl a hangszálakat is egzecíroztatja a túlsok gyomorsav, ami a hangszín módosulását, mélyülését és rekedtségét eredményezi.

A reflux fent említett tüneteit nem érdemes félvállról venni, mert a kezeletlen vagy későn kezelt kór komoly szövődményeket és gondokat okoz. Például a tartósan fennálló refluxbetegség súlyosan károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, ami annak gyulladásához vezet. A folyamat előrehaladtával a nyelőcső nyálkahártyája megváltozik. Könnyen alakulhat ki daganat vagy nyelőcsőszűkület.

 

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, pexels.com)