Jump to content

Tejcukorfelszívódási zavar? Létezik, és gyakoribb, mint gondolnánk!

2017. 11. 28. 17:27

A tejcukorfelszívódási zavar, azaz laktózintolerancia egyetlen dologra vezethető vissza, méghozzá egy igazi kis apróságra.

Az egyre gyakoribbá váló laktózintolerancia hátterében a bél tejcukrot bontó enzimének hiánya áll. Az enzim csökkent működésének a hátterében öröklött hajlam, a bél fertőzéses megbetegedése, antibiotikum szedése vagy hasi műtétek állhatnak. Az enzimműködés az életkor előrehaladtával többnyire csökken: a felnőtt lakosság tíz százalékát érinti az elváltozás.

A betegség tünetei

Gyermekeknél hasmenés és a növekedésbeni elmaradás jelentkezik. Felnőttkorban fokozott bélgázképződés: bélkorgás, haspuffadás, hányinger, hányás, hasmenés és hasi görcsök jelentkeznek.

A tünetek jelentkezésekor - különösen, ha azok gyermeket érintenek - forduljunk orvoshoz. A tejcukor étrendből való kiiktatása egyébként megoldást jelenthet, mivel így csökken a szervezetbe jutó kalcium mennyisége, a kalcium gyógyszeres pótlása javasolt.

Mi történik, ha hiányzik az enzim?

Tápanyagfelszívódási zavar, hasi panaszok, fogyás lép fel. Az érintettek tünetei változatosak, mert a kialakulásuk függ az enzim hiány mértékétől, és az elfogyasztott tejcukor mennyiségétől. Enyhe vagy közepes esetben haspuffadás, hasi görcsök lépnek fel. Súlyosabb esetben jelentős hasmenés alakulhat ki.

A betegség kezelésében fontos a diéta (a tejcukor fogyasztásának megszorítása). Szükség esetén kalcium pótlás, vagy a tejcukor bontó enzim pótlása.

 

A betegség a tejcukor fogyasztásának csökkentésével, vagy a tejcukorbontó enzim pótlásával jól kezelhető.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)