Jump to content

Elkeserítő a magyarok magasvérnyomás-betegség statisztikája

2017. 05. 17. 17:05

Gyakorlatilag a leggyakoribb betegségnek számít a diabétesszel együtt. Ami pedig a legaggasztóbb, hogy majdnem tíz év alatt megduplázódott az előfordulása. De, hogy állunk most a vérnyomásstatisztikában?

A magas vérnyomásban szenvedők több mint 30 százaléka már a cukorbetegség "kapujában áll", ennek okai között szerepel a két betegség kóros folyamatainak azonossága is. Ugyanakkor a csaknem egymillió cukorbeteg fele már emelkedett vagy magas vérnyomásban szenved.

A hipertónia betegség legnagyobb mértékben az ország északi és délnyugati részén fordul elő. A regiszter 2015-ös adatfelvételében 27 351 beteg vett részt, akik átlagéletkora 62,1 év volt; a résztvevők 47 százalékát férfiak, 53 százalékát nők tették ki. A hipertónia betegség a betegek több mint felénél már több mint öt éve fennállt. A betegek családi kórtörténetének 71 százalékában fordult már elő magas vérnyomás betegség, és az esetek egyharmadában (33 százalék) volt már a családban cukorbetegség is.

A különböző kezelési módokon túl az ellátásban kiemelt fontosságú a rendszeres, naplószerűen vezetett otthoni vérnyomásmérés és a célvérnyomás elérése, ami a szakmai irányelvek szerint a 140/90 Hgmm alatti vérnyomást jelenti. A helyes táplálkozás mellett a fizikai aktivitás növelése, a testsúly és a sófogyasztás csökkentése vérnyomáscsökkentő értékkel bír.

A statisztikából viszont egyértelműek kiderül, hogy nem fordítunk nagy figyelmet a vérnyomás kezelésére, és a felismerése és sokszor több időbe telik, mint kellene. A magasvérnyomást nevezik csendes gyilkosnak is, mert van, hogy akár évtizedeken át tünetmentesen hordozzuk magunkban. Ezért érdemes rendszeres ellenőrizni a vérnyomást. Az optimális érték a 120/80-as tartomány, a veszélyzóna pedig a 140/90-es érték közeli és fölötti. A vérnyomás problémákat nem szabad félvállról venni, mert komoly károsodást okoznak a szervezet egészében.

Érdekesség, hogy a betegségnek lelki okai is van, mégpedig a stressz. A stressz sok esetben képes kiváltani szívdobogásérzetet, szívritmuszavart, és magasvérnyomást is. A magas vérnyomás betegség kezeléséről azonban kevesen tudják, hogy gyógyszer nélkül is gyógyítható, kordában tartható. Az orvosok nagy része mégis a gyógyszeres megoldás mellett dönt, pedig az életmódváltás (a rendszeres sport, fogyás 10 egységgel is csökkentheti a szisztolés értéket) és bizonyos ételek fogyasztásával is elérhető ugyan az az eredmény. Utóbbi nyilván több energia ráfordítást igényel, és időbe telik, de cserébe nem kell gyógyszerrel tömni a szervezetet.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com, MTI)