Jump to content

Szalmonella vagy gyomor-bélhurut- hogy is van ez?

2017. 04. 21. 17:05

A szalmonellafertőzés még mindig olyan megfoghatatlan a laikusok számára, és sokan annyira rettegnek tőle, hogy a szalmonellára hajlamos ételeket is inkább ignorálják. De mi fán terem valójában a szalmonella?

Nem fán, hanem sokkal inkább a bélben terem, termődik meg. A szalmonella emberi és állati patogén. A vékonybélben telepszik meg, de szerencsére antibiotikumokkal hatásosan kezelhető. A tünetek hasonlítanak a hastífuszra, bár a betegség általában enyhébb lefolyású. A köznyelvben szalmonella néven ismert szalmonellózis fertőzést a Salmonella enterica egyéb szerotípusai okozzák. Ilyenkor a fertőzés nem terjed túl a bélrendszeren ill. a környező nyirokszerveken.

A lappangási idő 8-48 óra. A betegség gyakran borzongással kísért, émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom hasmenés formájában jelentkezik, ami 3-5 napig tart és véres is lehet.

A betegség várható kezelése

A betegség rendszerint magától gyógyul, antibiotikumot nem kell adni, fontos a megfelelő folyadékpótlás. Bizonyos betegek esetén (alultáplált, immunkárosodott csecsemők, súlyos állapotú betegek, sarlósejtes vérszegénységben szenvedőknél) szükség lehet gyógyszeres kezelésre.

A betegség szempontjából fontos a megelőzés

Baromfi, hús, tojás alapú élelmiszereket szakszerűen kell készíteni, kezelni, tárolni és hűteni. A fertőzött állatokat (pl. teknőc) fel kell kutatni és eltávolítani. Óvakodni kell a nyers, leveles zöldségektől, szobahőmérsékleten tárolt, vagy felmelegített ételektől. A frissen készült, forró, vagy fagyasztott ételek, palackozott üdítők, és a saját kezűleg hámozott gyümölcsök biztonságosak.

A betegség várható lefolyása

Immun károsodottaknál szövődményként elhúzódó, vagy visszatérő lázas betegség fordul elő (érintheti csontokat, ízületeket, mellhártyát, szívhártyát, tüdőt). A egészséges, jó immunrendszerű betegek jól gyógyulnak.

 

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)