Jump to content

Amikor még a hagyatékról is lemondhatunk

2017. 11. 10. 09:05

A szakemberek szerint egyre többször fordul elő, hogy az örökösök visszautasítják a hagyatékot. Léteznek ugyanis olyan okok, ami miatt nem éri meg átvenni az örökséget. A válság óta Magyarországon egyre több az adóssággal terhelt hagyaték.

 

Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke kihangsúlyozta, hogy az örökös a hagyatékkal felel az örökhagyó tartozásaiért. Érthetőbben, ha valaki tíz egységnyi aktív vagyont örököl és húsz egységnyi tartozást, akkor az adósság csupán a hagyaték mértékéig kérhető rajta számon – tette hozzá. Viszont ha a tartozás tudatában az örökös túlad az örökölt vagyonon, akkor a saját vagyonával is felelhet, de ekkor is csupán a hagyaték erejéig.

Ha az örökölt hátralék között hitelezők is vannak, és az örökség nem éri el ennek az összegét, akkor a hitelezők között arányosan kell elosztani a hagyatékot. A szakember a Kossuth rádió Napközben című műsorában felhívta arra a figyelmet, hogyha nem így tesz az örökös, hanem az egyik hitelezőnek adja oda az egész örökölt vagyont a hitel kielégítésére, akkor a saját vagyonával is felel az arányos kielégítésért.

Az örökölt hiánnyal valakinek szembe kell néznie az örökösök közül, vagy legalábbis az ügyintézéssel, amely rendkívül hosszadalmas is lehet – magyarázta.

Kellő megalapozottsággal érdemes eljárni

Parti Tamás szerint sokszor előfordul, hogy nem méri fel megfelelően a hagyatékot az örökös. Nem hasonlítja megfelelően össze az aktív és a negatív vagyont, ezért úgy gondolja, hogy a tartozás meghaladja az örökölt vagyon mértékét. Ebben az esetben szokták visszautasítani az örökséget, a visszautasításnak legkésőbb a hagyatéki tárgyalás lezárásáig kell megtörténnie.

A szakember hozzátette, hogy a közjegyzőt minden esetben az örökös fizeti, a visszautasított hagyaték esetében nincs örökös, így ezeknél az ügyeknél a magyar állam a díj megfizetője.

A túlterhelt hagyatékokat nem akarják az örökösök

Petraskó István, a Miskolci Közjegyzői Kamara elnöke megerősítette, hogy jellemzően akkor utasítják vissza az örökséget, ha a hagyaték túlterhelt. Hozzátette, hogy a mezőgazdasági ingatlanokat önmagában is vissza lehet utasítani, azaz felajánlani a magyar állam részére.

A mezőgazdasági ingatlanok felajánlása

Az új hagyatéki eljárási törvény ebben nagyobb teret hagyott, mivel nem kell végigcsinálni egy hosszú és bonyolult procedúrát. Az államnál ugyanis elfogadottnak kell tekinteni a részére felajánlott mezőgazdasági ingatlant. Általában ez olyan eseteknél tipikus, amikor az ingatlan csekély értékű, vagy kisebb tulajdoni hányadról van csupán szó.

Az örökséget egységesen lehet visszautasítani, de a törvény differenciálja a mezőgazdasági földek visszautasítását a felszerelési tárgyakkal és állatállománnyal együtt. Egy megszorítás van mindössze, hogy az örökös ne foglalkozzon hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel.

Hozzátette, hogy egy speciális, korábban nem alkalmazott jogszabályt is élővé tettek: a különböző jogcímen örökölt vagyont külön-külön visszautasíthatja az örökös.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)