Jump to content

Könnyítenék az idősek egyéni munkavállalását is

2017. 09. 15. 09:05

A munkaadók és a munkavállalók is támogatják, hogy a kormány könnyítsen a nyugdíjasok munkavállalási lehetőségein, írja a Magyar Idők.

 

Ősztől jelentős változásra számíthatnak a dolgozni vágyó nyugdíjasok, ugyanis a kormány könnyítene munkavállalásukon, értesült a konzervatív napilap. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis, ha egy nyugellátásban részesülő polgár egyénileg vállalna munkát, akkor teljes járulékfizetési kötelezettséggel teheti ezt meg.

A korkedvezményes ellátásban részesülőknek vagy a Nők 40-nel program keretében nyugdíjba vonulóknak bizonyos kereset felett vagy az ellátásukról, vagy a munkájukról kell lemondaniuk. A szakszervezetek éppen ezért megszüntetnék a korkedvezményes, valamint a Nők 40 ellátásban részesülők bérplafonját.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Magyar Idők kérdésére felidézte: a bérplafon bevezetésekor még a munkanélküliség jelentette a problémát, mára viszont a munkaerőhiány okoz gondot, sok munkavállaló pedig e miatt a korlát miatt nem akar vagy nem mer újra elhelyezkedni, habár a munkaadónak is szüksége lenne az érintett tudására.

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a napilapnak nyilatkozva elmondta: a nyugdíjasok foglalkoztatását oly módon lehetne egyszerűsíteni, amely nem teszi szükségessé a költségvetés módosítását. Véleménye szerint ennek egyik módja lehet a munkahelyvédelmi akció kibővítése lehet.

Az akcióban jelenleg az 55 év felettiek foglalkoztatásakor kapnak jelentős kedvezményt a vállalkozások, ugyanakkor a kedvezmény nem érvényesíthető a nyugdíjasokra. A kamara elnöke hozzátette: olyan döntést érdemes hozni, amely nem veszélyezteti a meglévő munkaerőt, ugyanakkor elősegíti az idősebb korosztály foglalkoztathatóságát.

(Forrás: szeniormagazin.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)