Jump to content

Oltás a magas koleszterinszint ellen?

2017. 07. 11. 09:05

Az egyik leggyakoribb zsíranyagcsere zavar a magas koleszterinszint, ami gyakorlatilag a nyugati társadalmakban minden második negyven év fölötti embert érint a statisztikák szerint. A probléma kezelésére egy teljesen új eljárást dolgoztak ki, ami gátat szabhat probléma elharapózódásának.

A magas koleszterinszint kifejezés gyakorlatilag teljesen köznapi szóvá redukálódott, viszont sokan nem tudják, pontosan mit is takar a kifejezés. A magas koleszterinszint az egyik leggyakoribb zsíranyagcserezavar. A zsír egyik alkotóeleme a koleszterin, ami csak gyűjtő neve az összes többi altípusnak.

Leggyakrabban az LDL- és a HDL-koleszterin megnevezéssel találkozunk. Előbbi az érelmeszesedésért felelős, ha lerakódik az erek falába (ezt szokás rossz koleszterinnek nevezni), míg utóbbi az úgynevezett jó koleszterin, ami összegyűjti, és a májba szállítja a keringésben talált, illetve lerakódott koleszterineket. Az LDL koleszterin számos szív-és érrendszeri megbetegedés kialakulásáért tehető felelőssé (pl.: stroke, szívinfarktus, érszűkület és meszesedés), ezért azt a küszöbérték alatt kell tartani.

Gyógyszer kontra injekció

A magas koleszterinszintet többféleképp lehet kezelni. A koleszterindiéta, a rendszeres testmozgás, különböző gyógyszerek és alternatívák széles skálája áll rendelkezésre, de van, amikor ezek közül egyik sem hat. Erre az eshetőségre nyújtana megoldást a Leideni Egyetem találmánya, a koleszterinszint csökkentő injekció.

Az injekciót azok számára fejlesztették ki első sorban, akik valamiért nem szedhetnek gyógyszert és nem élhetnek a koleszterinszint csökkentő alternatívák valamelyikével, a mellékhatások vagy korábbi komoly betegségek (pl.: szívinfarktus) miatt.

Az egyetem egereken végzett kísérleteiből kiderül, hogy az ATO4A névre keresztelt vakcina képes több mint 50 százalékkal csökkenteni a koleszterinszintet, amivel az erekben lezajló káros folyamatok nagyban csökkenthetők. Az oltást csupán évente egyszer kellene majd beadni, így a mindennapos gyógyszerszedés kikerülhető volna.

Ez pedig azért is jó, mert a demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedő, magas koleszterinszinttel érintettek biztosan megkapják a kellő dózist, és nem kell attól tartani, hogy netán elfelejtették bevenni azt.

A gyógyszer, ami teljesen új távlatokat nyitna a koleszterinprobléma kezelésében, egyelőre még tesztelési és megfigyelési stádiumban van, és várhatóan egy fél évtized múlva lesz csak elérhető az érintettek számára. Viszont, ha sikeres lesz a bevezetése, nagyban meg fogja könnyíteni a koleszterinproblémával küszködők életét.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)