Jump to content

Napelemekkel fejlesztették a budapesti Szent Margit Kórházat

2017. 07. 06. 20:00

Napelemes rendszert építettek ki a budapesti Szent Margit Kórházban, a 129,26 millió forintból megvalósult beruházás eredményeként a jövőben megújuló energiaforrásból fedezhetik az intézmény energiaszükségletének jelentős részét.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a napelemes rendszert a pályázattól számított nyolc hónapon belül kiépítették, és leszögezte: erre gondolnak, amikor arról beszélnek, hogy szeretnék felgyorsítani az európai uniós források felhasználását, minél hamarabb odaítélni a támogatásokat és kiírni a pályázatokat.

Kizárólag uniós forrásokra azonban nem lehet építeni a magyar egészségügy jövőjét, szükség van arra, hogy hazai forrásokból is minél többet tudjanak az ágazatra fordítani - hangsúlyozta a tárcavezető. A kormány az elmúlt években ezt a célt szem előtt tartva hozta meg döntéseit; azt akarják, hogy az egészségügy minden területe javuljon, a kórházak állapotától a dolgozók anyagi megbecsüléséig.

Úgy fogalmazott, hogy soha nem lehet elégedettségről beszélni az ágazatban. Ez egyrészt a magyarok "nemzeti karakteréből" fakad, másrészt abból, hogy az egészségügy helyzetéből adódóan annak összes szereplője - orvos, ápolónő, beteg - mindig többet szeretne.

Kijelentette, hogy kormánytagként ő maga sem elégedett, szeretné még jelentősebben támogatni az ágazatot, de még a miniszterelnök is magasabb színvonalú ellátást kíván elérni. Az elmúlt évek eredményeit azonban nem lehet lebecsülni - fűzte hozzá.

Varga Mihály közölte, hogy a beruházás évi 7,5 millió forinttal fogja csökkenteni a Szent Margit Kórház energiakiadásait.

A tárcavezető szerint jelenleg olyan a magyar gazdaság helyzete, hogy a következő években lehetőség nyílik a bérfejlesztési programok megvalósítására. Bízik benne, hogy így egyre inkább itt tudják tartani azokat a szakembereket, akik a magyar egészségügyben képzelik el a jövőjüket.

Az egész észak-budai régió meghatározó ellátóhelyének nevezte a Szent Margit Kórházat, amelynek egyes részei összességében sokmilliós adományokból újulhattak meg a közelmúltban. Nagyobb volumenű beruházásra azonban csupán állami szerepvállalás mellett számíthattak - mutatott rá Bús Balázs polgármester azt mondta, személyes meggyőződése, hogy minden óbudai egészségügyi közintézményi fejlesztés hozzájárul a média által a budapesti kórházakról kialakított kép megváltoztatásához és a betegek komfortérzetének javításához.

(Forrás: szeniormagazin.hu;MTI | Kép: pixabay.com)