Jump to content

Elértük a maximális életkor határát

2016. 10. 21. 16:05

A felismeréshez egy átfogó statisztikai vizsgálat vezetett, amiből kiderült, hogy mennyi az annyi. A végletekig ugyan nem nyújtható, de jócskán száz év fölött van.

A világot mindig lázban tartotta az örök életről alkotott fantazmagóriák sokasága, a halhatatlanság ködös látomása és úgy am block a halál leküzdése, elkerülése vagy legalább bekövetkeztének lassítása. Az évszázadok során kísérletek tucatja próbálta meglelni a halhatatlanság titkát, s számos nagyszabású áttörést sikerült elérni, de a kérdésre nincs meg a válasz.

Ellenben az kiderül a New York-i Albert Einstein orvosi egyetem kutatóinak hála, hogy a maximális élhető életkor 125 év. A tanulmány egyik szerzője Jan Vijg genetikus szerint az elméleti maximum életkor 125 év lehet. Egyetlen ember élte túl ezt a kort, Mbah Gotho, aki jelenleg 145 éves és személyi igazolványán egészen hihetetlen születési dátum: 1870 áll. Az idős férfiről idén az Independent brit napilap készített riportot.

De világszerte felbukkan egy-egy évszázadot megélt ember, de a statisztika a felvetést igazolja, ugyanis a 125 éves kort kevesen élik meg, átlagosan 110-122 éves korban hunynak el a legidősebbek.

A demográfiai adatokból kiderült, hogy mind a születéskor várható élettartam, mind a legmagasabb életkor folyamatosan nőtt az elmúlt bő száz évben. Az 1970-es évektől látványosan megugrott a legidősebbek kora, de a trend az 1990-es évek közepén tetőzött, azóta nem emelkedik tovább – emelik ki az Einstein egyetem genetikusai.

Egyre többen érik meg a 100-at, az ENSZ 2012-es adatai szerint 316 ezer, százévesnél idősebb ember él a világon. Viszont a 115 már gyakorlatilag nekik is elérhetetlen, hiába sok a százéves, nem lépik túl többen ezt az elképesztően magas kort – a tudósok ebből következtetnek arra, hogy létezik egy felső határ.

A szakember szerint ezért az egészségben eltöltött évek számát kell tovább nyújtanunk, mivel a még hosszabb élet már nem reális célkitűzés.

Hazánkban az átlag élettartam a férfiaknál 72 év, míg a nőknél ugyan ez 79 és fél év.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)