Jump to content

Új terápia érhető el az idiopathiás tüdőfibrózis kezelésére

2017. 04. 10. 18:25

Már nem csak egyedi méltányossági kérelem alapján juthatnak hozzá a betegek a kezeléshez. Idestova már három hónapja a társadalombiztosítás új terápiát fogadott be.

Az idiopathiás tüdőfibrózis (IPF) egy ritka, súlyos tüdőbetegség. A kór lefolyása során a tüdőszövet megvastagszik, megmerevedik, és végül hegesedni kezd, mely a légzésfunkció folyamatos és visszafordíthatatlan romlásához vezet.

A betegség oka nem ismert, ezt jelzi a kór neve is. Az idiopathiás tüdőfibrózis azt jelenti, hogy a tüdőfibrózis ismeretlen okból alakult ki. A betegség legfőbb tünetei a romló nehézlégzés és a kínzó száraz köhögés. A leggyakrabban 50-70 év közötti férfiak körében fordul elő. Megfigyelhető öröklődés, családi halmozódás is, illetve a dohányzás hajlamosít rá.

A világon mintegy 5 millió ember él ezzel a betegséggel, a magyarországi betegek száma pedig 300-1000 főre tehető. A betegség jelenleg sajnos nem gyógyítható, de a tüdőfunkció romlásának folyamata lelassítható. A betegek életminősége szempontjából is igen nagy jelentősége van a korai felismerésnek és a megfelelő kezelésnek. A betegség korai és késői szakaszában is egyaránt alkalmazható a betegek többségénél hatásos gyógyszeres kezelés, amely enyhíti a tüneteket, lassítja a betegség súlyosbodását és akár 50%-kal csökkenti a légzésfunkció romlásának éves ütemét, így késlelteti a tüdő működésének hanyatlását, az IPF előrehaladását.

A készítményt eddig egyedi méltányossági kérelemmel lehetett elérni, azonban 2017. január 1-jével 100%-ban támogatott gyógyszerré vált. Támadáspontjai azok az úgynevezett növekedési faktor receptorok, melyeknek jelentős szerepük van a tüdőfibrózis kialakulásában. A kutatók megállapításai szerint a készítmény azokat a jelátviteli utakat gátolja, melyek szerepet játszanak a hegesedéshez vezető folyamatokban. A gyógyszer társadalombiztosítási támogatásba történő befogadása lehetővé teszi, hogy a betegek várakozás nélkül, gördülékenyen jussanak hozzá az új gyógyszeres terápiához.

A betegség lefolyása egyénenként változó: lehet több évig stagnáló, vagy hirtelen romló, és akár 4-6 éven belül halálhoz is vezető. A megfelelően alkalmazott kezeléssel azonban a folyamat lassítható, a tünetek enyhíthetőek. Mindenképpen érdemes érdeklődni a készítményről, hogy az állapot javítása minél előbb elérhető legyen!

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)