Jump to content

Mágikus nanochipet találtak fel: egyetlen érintés, és a sebek meggyógyulnak

2017. 08. 17. 09:05

Újabb mérföldkőhöz érkezett a sebgyógyítási technika, egy új innovációnak hála. Az eszköz soha nem látott módon képes a sebgyógyításra a test bármely pontján.

A nanotechnológia csodáit számos ízben megcsodálhatta már a világ a hadsereg technikai apparátusától kezdve a számítógépek robbanásszerű fejlődésén át egészen az orvostudományig. Most viszont nem csak a műtéti eszközök és protézisek részeként bukkannak fel a nanotechnológiai eszközök, hanem a sebgyógyítás terén is.

Egyetlen érintés, és a seb begyógyult

Aki valaha feküdt már kés alatt tudja, hogy azzal koránt sincs vége a megpróbáltatásoknak, miután kitolták a műtőből. Az igazi harc onnan kezdődik, a kötözéssel, a varratkiszedéssel, és a fertőzések elkerülésének visszaszorításával. Elvégre, hány olyan esetet hallani, amikor a frissen műtött hegbe baktérium kerül, ami még nagyobb komplikációhoz vezet. De mi lenne akkor, ha a műtétet követő második napra nem maradna nyoma sem a bőrön a vágásnak?

Az Ohio State University kutatói is elindultak a kérdés mentén, és hosszas évek aprólékos munkájának köszönhetően feltalálták a Tissue Nanotransfection (THT) névre hallgató technológiát. Az orvosi nanotechnológiában is mérföldkőnek számító eszköz a bőrre helyezve pillanatok alatt meggyógyítja a sebhelyeket, vágásokat sőt. Még a szerveken ejtett bemetszéseket is gyógyítja.

Az eszköz felgyorsítja a sejtosztódást és új sejteket hoz létre, ezáltal fokozva a sebgyógyulást. Az eljárás nem invazív, tehát nem jár beavatkozással, szimplán csak a bőrre kell helyezni – számolt be róla a Nature Nanotechnology.

„Ezzel a nanotechnológiával a sérült vagy alulműködő szervek teljesen helyreállíthatók”- mondta a tanulmány társszerzője ki Dr. Chandan Sen. „Bebizonyosodott, hogy a bőr termékeny terület, és a megfelelő technikával rövid idő alatt újratermelhető.”

A szerkezetet embereken még nem tesztelték, de malacokon és egereken igen. Utóbbinál egy súlyos lábsérülés gyógyult meg a regenerálódási idő negyede, azaz két hét alatt, sőt az első hét után már az érműködés is látványos változáson ment keresztül.

„A chip speciális genetikus információt hordoz a DNA és RNA állományaiból, a korábbi bőrfelületről, így ezáltal képes kifejteni hatását”- tette hozzá Dr. Chandan Sen.

A kutatások szerint az új technológia 98 százalékos beválási eséllyel működik, legnagyobb előnye pedig, hogy a chipet elég csupán 1-2 másodpercre a bőrhöz érinteni, hogy az beindítsa a sejttermelést, és a gyógyulást.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)