Jump to content

Valóban egészséges a korlátozott mennyiségű alkohol?

2017. 06. 12. 14:40

Az egy pohárnyi vörösborról sokáig azt tartották, hogy kifejezetten egészséges a szívnek. Egy nemrégiben készült kutatás, azonban leszámol a kevés alkoholmennyiségről keringő tévhitekkel.

Tavaly a BMJ átfogó vizsgálata számolt be arról, hogy a kis mennyiségben fogyasztott alkohol kifejezetten jó a szívproblémákra. A kutatás szerint, akik nem fogyasztanak alkoholt, azoknál sokkal nagyobb a szívbetegségek kialakulásának kockázata: 12-56 százalékig is felkúszott köreikben a megbetegedések esélye. A “nemivóknak” 33 százalékkal nagyobb esélyük van a szívgörcsre (a szív véráramlásának halálos kudarcára), mint a mértékkel alkoholizáló társaiknak. A ritkább szívproblémák esetében viszont nem segít az alkoholfogyasztás. Enyhébb agyvérzések, agyi vérzések esetén már nem jelent segítséget egy-két pohár bor napi elfogyasztása – írta a Time magazin.

Tévhit vagy jól csengő ösztönzés?

A University College London azonban más felfedezésre jutott. Az egyetem által végzett kutatásából kiderült, hogy már a kis mennyiségű szesz is befolyással van a szervezetre, méghozzá nem pozitív szinten.

A kutatás, amely három évtizeden át követett nyomon 9 ezer embert, azt a következtetést igazolta, miszerint a legjobb életminőség a dohányzás és az ivás ignorálásával érhető el. Az alanyok szokásainak (dohányzás, ivás, mentális és fizikai egészség) évtizedeken át tartó megfigyeléséből származó eredményeket hasonlították össze, amiből kiderült, hogy azok élik aranyéveiket, akik minimális szinten isznak alkoholt és egyáltalán nem dohányoznak. Ez a résztvevő nők és férfiak harmadára igaz. Az is kiderült, hogy a megfelelő életminőség és egészségtől már messzebb állnak azok, akik keveset isznak, de bagóznak, illetve azok, akik sok szeszt fogyasztanak, és dohányoznak is, sőt utóbbiak kifejezetten sok egészségügyi problémával néznek szembe.

De mi számít a kevésnek, azaz az ideálisnak a szeszfogyasztást illetően? A londoni kutatás erre is választ adott. A férfiaknál ez heti 10 ml alkoholnak felel meg, a nők esetében pedig 7 ml-nek. A hölgyek esetében a kevesebb ideális alkoholmennyiséget az indokolja, hogy a nők szervezete másképp viszonyul a szeszhez és kevesebb is elég a bódulat eléréséhez. Az alkohol nem károsító hatása, viszont csak a nem dohányzók esetén érvényesül.

A szeszfogyasztást így érdemes minimalizálni, még annak ellenére is, ha sok tanulmány annak jótékony hatásáról szól. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy-egy pohárral néha ne lehetne legurítani, de csínján bánjunk vele.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)