Jump to content

Tavaszi kényeztetés, természetes energiabomba: a rebarbara

2017. 05. 18. 16:30

Segít felkészíteni a szervezetet a tavaszi „átállásra”, és a tavaszi fáradtságot is elűzi! 

A tavasz közeledtével érdemes rebarbarát fogyasztani, ugyanis azon zöldségek közé tartozik, mely fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, így teljes mértékben képes felkészíteni a szervezetet a tavaszi „átállásra”.

A rebarbara itthon kevésbé közkedvelt zöldség, pikáns íze miatt, pedig számos a szervezetünkre pozitívan ható tulajdonsággal rendelkezik.

A rebarbara egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagy mértékben tartalmaz B1, B2, A és C-vitaminokat. Mindemellett megtalálható benne a kalcium, a kálium a foszfor, a vas és a magnézium is egyaránt.

Ezen felül a rebarbara kiváló antioxidáns, több karotinoidot tartalmaz, mint a sárgarépa. A karotinoidok a növények narancsos, vöröses színét adó színanyagok, antioxidánsok, melyek megakadályozzák vagy gátolják a természetes oxidációs folyamatokat, az élelmiszerekben a vitamin-, aroma- és színanyagok lebomlását, a zsírok avasodását, a gyümölcsök elszíneződését. Élénk színük megakadályozza, hogy a nap bizonyos sugarait elnyeljék, megakadályozva ezzel a fény keltette szabad gyökök szaporodását.

Nagyfokú védelmet nyújt a szervezet számára. Fogyasztásával elkerülhetőek az ízületi fájdalmak, a reumás megbetegedések, a szürkehályog kialakulása, a szívinfarktus és a korai megöregedés.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a karotinoidoknak jelentős szerepük van az epe - , nyelőcső - gyomor-, bélrák elkerülésében.

Karotinoid tartalmú zöldségek fogyasztása esetén a bőrünk színe szép aranybarnássá válhat, továbbá arc és a bőr fiatalító, egészségmegőrző hatással is bír.

A rebarbarának nagyon jó vér-, illetve vesetisztító hatása is van. Azonban, akiknek veseköve van, nem ajánlott a fogyasztása, ugyanis enyhén növeli a szervezetünkben a sav mennyiségét. Fogyasztása az emésztésünkre is jó hatással van, hasmenéses panaszok esetén ajánlott, de étvágyjavító hatása is ismert. Ezen kívül gyógyítóan hat bélrendszer gombás megbetegedései pl. Candida fertőzések esetén. Nem csak gyulladáscsökkentő, de vérzéscsillapító is. Fogyasztásával megelőzhető a gyomorfekély és a fogínygyulladás kialakulása.



(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)