Jump to content

Articsóka tea, a máj doktora

2017. 04. 14. 17:05

A főzet elsősorban az epe és májbántalmakban szenvedőknek segít a gyógyulásban, de fogyasztásával az idegrendszer kiegyensúlyozott működésért is sokat tehetünk.

Az articsóka a mediterrán területeken őshonos növény, melyet Európában zöldségként termesztenek. Virága lila, bogáncsra emlékeztető, a bimbók vastag sziromleveleit fogyasztják.

A levele tartalmaz cinarint, (keserű aromás anyagot) valamint többféle enzimet és vitamint, ezen kívül káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban gazdag. Megtalálható benne a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérje, zsír, nátrium, kálcium, B2 és C-vitamin is.

Az articsókát, illetve a belőle készített teát főként epe és májbántalmak esetén javallott fogyasztani. Koleszterincsökkentő hatása révén fokozza az epetermelést. Ezen felül olyan emésztési zavarok, mint felfúvódás, émelygés, lassú emésztés kezelésére is alkalmas lehet. Az articsóka fogyasztása veseköves betegek és szoptató nők számára nem ajánlott, utóbbiaknál csökkentheti a tejelválasztást.

Gyógyításra főleg főzet formában alkalmazzák.
Elkészítése: 1,5 liter forrásban lévő vízben hagyjuk állni 10-15percet a szárított levelet, majd étkezés előtt 20perccel fogyasszuk el. Napi 3-4 csészénél többet ne fogyasszunk belőle.

Enyhíti a méreganyagok okozta májrendellenességek kialakulását, elősegíti a májsejtek regenerálódását és cukorbetegek számára is hasznos ugyanis inulint tartalmaz, ami egy olyan poliszacharid, ami lassan bomlik le és szívódik fel a bélben,ezért az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozást megelőzi.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)