Jump to content

Tavaszi újjászületés nyírfával

2017. 04. 08. 08:30

A nyírfa igazi csodaszer. A vikingek, az indiánok és az ősi sámánok egyaránt hirdették, hogy a nyírfa kiűzi a rosszat a testből. A tavaszi méregtelenítésnek, így hasznos kísérője lehet.

Tavasz van, éled a természet, újjászületés van a levegőben. Ez a vágy a fák, bokrok, virágok mellett teljesen magától értetődően ragadja magával a hölgyeket is, életkortól, súlytól, szokásoktól függetlenül. Hiszen lassan előkerülnek a lengébb ruhák, jön a bikiniszezon, mindenki felfrissülésre vágyik, no meg arra, hogy a hosszú tél nyomait eltüntesse magáról.

A nyárfák gyógyereje

Erdei kirándulás közben egészen biztosan sokan rácsodálkoznak a fehér törzsű, égig érő óriásokra, a nyírfákra, amelyek hazánk számos domboldalán és hegyvidékén megtalálhatóak. Kevesen tudják viszont a nyírfáról, hogy már nem sokkal az időszámítás kezdete után használták gyógyító tulajdonságait, például a lappok és a vikingek, majd később az amerikai indiánok is. A nyírfát a bölcsesség és világmindenség fájának is tartják, állítólag a sámánok a nyírfa törzsét megmászva jutottak közelebb az éghez, ahol a gyógyulást keresték. Világszerte elterjedt a legenda, hogy a nyírfa kiűzi a rosszat a testből.

És ez igazából nem is legenda, hiszen a nyírfa levele, kérge és nedve is jótékony hatással bír. Levelei vértisztító hatásúak, szabályozzák a veseműködést, tisztítják a mirigyrendszert, de a flavonoid tartalom miatt reumára és ízületi betegségekre is nagyon hasznos szer.

A nyírfakéreg lázcsillapító hatású, a törzsből csapolt nedv pedig kitűnő méregtelenítője a szervezetnek.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)