Jump to content

Rezisztens keményítőtartalmú ételek: emészthetetlenek, mégis faljuk őket

2017. 04. 04. 17:05

Talán hallottad már a kifejezést, de tudod, mi az valójában? Nevének első felében benne van minden, ami miatt érdemes jobban megismerni a mindennapi ételeink részét képző szénhidrátot, azaz a rezisztens keményítőt.

Felmerülhet az első kérdés, hogy elírásról van-e szó, már ami a keményítő és a szénhidrát megnevezést illeti. Röviden választ adva a kérdésre: minden keményítő szénhidrát, de nem minden szénhidrát keményítő. A rezisztens keményítő tulajdonképpen szénhidrát. Egy olyan szénhidrát, ami sok baljós érzetet előrevetítő neve ellenére nagyon is egészséges. Számos humán vizsgálatban mutatták ki, hogy a rezisztens keményítőknek komoly egészségi előnyei vannak. Ide tartozik a jobb inzulin érzékenység, az alacsonyabb vércukorszint, a csökkent étvágy, és a különféle, emésztésre gyakorolt jó hatás.

A rezisztens keményítők működési mechanizmusa egyszerű. Mivel emésztetlenül haladnak át a gyomron és a vékonybélen, a vastagbélbe érve a jó baktériumokat táplálják, így emésztésünket segítik. Ezen kívül hosszú időre eltelítenek, anélkül, hogy később vércukor ingadozást okoznának.

A rezisztens keményítő ellenáll az emberi testben termelődő emésztő enzimeknek. Ezért kapta a rezisztens nevet. Négy típust különböztetnek meg a kutatók:

1-es típus vagy RS1: Ez a keményítő van a magvakban, gabonafélékben és a hüvelyes növényekben. Ezt a típust nehezen érik el az emésztőenzimek, mert a kéménytő tartalom a növény sejtfalában van.

2-es típus vagy RS2: Ez a keményítő jön a kukoricából, a nyers krumpliból és az éretlen zöldbanánból. A gyomor nedvei nem tudják széttördelni ezekben az anyagokban lévő molekula szerkezetet.

3-as típus vagy RS3: Ez a keményítő képződik akkor, amikor a főtt, keményítő tartalmú étel kihűl. A hűtés során az emészthető keményítő, rezisztenssé válik. Ezt úgy is hívják a vegyészek, hogy retrogradiálás. Ennek hatására a keményítő emészthetetlenné válik.

4-es típus vagy RS4: Ez a szintetikus keményítő, amelyet növényi keményítők bizonyos módosításával állítanak elő az emberek.

Mely ételekben található a rezisztens keményítő?

Például a banánban, abból is az éretlenebbekben lelhető fel sok belőle. A diófélék és magok is gazdag forrásai, a kesudió, a mogyoró és a nyesd dió is tartalmaz rezisztens keményítőt, ahogy a chia, lótusz és napraforgómag is. A vörös és fehérbabban is található valamint a barna rizsben és a krumpliban is.

Alakítsd át úgy étrendedet, hogy napi egyszer fogyassz a rezisztens keményítőből, mert nem csak laktat és eltelít, hanem jót is tesz szervezetednek!

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)