Jump to content

Fiatalos agyműködés hetven éves kor felett?

2016. 10. 01. 16:05

Lehetséges. Sok idős ember él, akárcsak hazánkban is, akinek hetven felett sem jelent gondot egy bonyolult gondolatsor nyomon követése, vagy egy matematikai feladat megoldása. A fiatalos agyműködés titka az agy állandó toráztatásában, használatában rejlik.

Az agy fiatalságát, fittségét csak egy módon lehet megőrizni: ha használva van. Ez az aranyigazság valamiért mégsem kap kitüntetett szerepet, pedig általa megelőzhető lenne az időskori emlékezetvesztés, a gondolat és beszélgetés logikai menetének egyre gyakoribb megakadása, és a szókeresgélés.

Az agyért sokat tesz az, aki naponta legalább megfejt egy tucat rejtvényt, vagy rendszeresen könyvet olvas. A tévénézés, rádió hallgatás sajnos kevésbé tűnik hatékonynak az egy eltunyulásával szemben, mint azok a tevékenységek, melyek kreativitást, száz százalékos összpontosítást igényelnek.

Az ok nagyon egyszerű. Az olvasás, keresztrejtvény fejtés során az agy állandó stimulálásnak van kitéve, és ezáltal használatra, gondolkodásra, összpontosításra kényszerítve.

Egy szó, mint száz: az agy konzerválója a kreatív tevékenység, és az agy fokozott használata.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: wikimedia.org)