Jump to content

Áldás a kánikulában: a hideggyógyászat

2018. 08. 08. 16:05

A krioterápia a görög eredetű „Cryo” azaz a hideg, és a „terapia”, szóból ered. Már a 17. században is felfedezték a hideg gyógyító hatását, azonban a kezelés e formája újításnak számít az orvoslásban. A -110°C fokos hideg hatására a szervezet hihetetlen mértékű önregenerációba kezd.

A krioterápia hatásos olyan betegeknél, akik gyulladásos mozgásszervi, vagy gerincbetegségben szenvednek. Ezen kívül alkalmazható ízületi gyulladás, alvászavar, bőrbetegségek, izomhúzódások, sportsérülések esetén.

A hidegkamra célja, hogy növelje a sejtek regenerálódását, és csökkentse a gyulladást, a fájdalmat és görcsöt. Emellett fokozza a nyálkahártyák és a belső szervek vérkeringését, csökkenti az ödémák kialakulását, elősegíti a gyulladáscsökkentő hormonok termelődését.

A kezelés során, a hidegterápiás kamrát -100-110°C -ra hűtik. A bőr felszíni hőmérséklete +5°C-ra csökken.
A páciensnek a terápia során fürdőruhát kell viselnie, de a fagyásra érzékenyebb testrészeiket befedhetik, így a kesztyű, sapka, csizma használata kötelező. A kezelés időtartama 2-3 perc, attól függően, milyen mértékű problémáról van szó, továbbá, hogy első kezelésen vesznek részt, vagy a szervezetük már hozzá szokott a hirtelen hideghez.

A -100-110°C fokos kezelést egy félperces, -60°C –os „bemelegítő” kezelés előzi meg a hidegkamrában. Első alkalommal kellemetlen lehet, de a szervezet fokozatosan hozzászokik a hirtelen hőmérsékletváltozáshoz, és beindulnak a regeneráló folyamatok.

A hideg hatására végbemenő sejtregeneráció elősegíti a bőr fiatalodását. Ráncok, bőrhibák ellen kiváló. Továbbá bármennyire is meglepő, nyugtató hatással van a szervezetre, stressz, fizikai és érzelmi túlterheltség esetén is alkalmazzák. Férfiaknál elősegíti az erekciót, kiváló impotencia és libidócsökkenési panaszokra. A hidegterápiát sokan fogyasztó hatása miatt veszik igénybe.

Egy kezeléssel akár 500 kalóriát is elégethetünk, ami felér egy kiadós edzéssel.Azon kívül, hogy karcsúsodhatunk, a narancsbőrt is megszüntethetjük, ugyanis erre is kiválóan alkalmas.

Sportolóknál természetes „doppingmentes” teljesítményfokozó, fejleszti az állóképességet, ezáltal növeli a teljesítményüket. Erősíti az izomzat vérellátását és az izmok feszességét.

A kezelés után bőrünk egész felülete elvörösödik, ebből látszik, hogy a hajszálerek kitágultak, így az anyagcsere egyenletesen beindult a szervezetben.
A kezelés szigorúan tilos magas vérnyomás, hidegallergia, klausztrofóbia valamint szívritmuszavar és daganatos betegségek esetén.

Magyarországon a kezelést nem támogatja a TB, egy kezelés ára 9000-12000ft között mozog.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)