Jump to content

A halpedikűr előnye és hátrányai

2018. 06. 27. 16:30

Az igen bizarr elnevezés ellenére nagyon hatásos, és szinte újjá varázsolja a lábat, ám mint mindennek, ennek is van hátulütője.

A török Garra Rufa halakkal (magyarul piros szívogató márna, doktorhalként is emlegetik őket) végzett kezelés egy egészen új és extrém formája a láb szépségápolásának. Ez a kozmetikai kezelés kifejezettem bőrproblémákra ajánlott,így alkalmazható bármely formájára.

A kezelés során egy meleg vizes medencébe – akváriumba - kell tenni a lábakat, majd hagyni hogy a halak végezzék a dolgukat. A nagyjából 10cm hosszú állatkák csak az elhalt, megkeményedett, bőrt távolítják el, az egészséges felülethez hozzá sem érnek. Mivel nincsenek fogaik, így egyáltalán nem fáj, az elején kifejezetten csiklandozós érzéssel párosul, a halak lábszívogatása.

Az állatok az eltávolított bőrt fogyasztják, ám ezen felül természetesen haltápot is kapnak. Nagyjából egy 10 perces, eredményes halpedikűrhöz 250 Garra Rufára van szükség.

Sokan elég visszataszítónak tarthatják, hogy más lába után a sajátsját is belemártsa a vízbe, ám a jó hír, hogy ezt folyamatosan fertőtlenítik. Az akváriumok fölött általában egy nagyteljesítményű UV besugárzásos fertőtlenítő található, amely kiüli a baktériumokat a vízből. Arra a kérdésre azonban hogy lehet-e valami betegséget elkapni eltérő válaszok születtek. Egyes szakértők azt hangoztatják, hogy nem, mivel abszolút steril és tiszta, míg más vélemények szerint a halak baktériumokat is átvihetnek a kezelés során egyik kliensről a másikra, ha nem megfelelő az akvárium tisztítása. Sőt, ha pedig a vendég vér útján terjedő vírussal fertőzött - HIV vagy a Hepatitis - akkor a vízbe kerülő vérrel ezek a veszélyes betegségek is tovább terjedhetnek. Viszont, ha betartják a higiéniai előírásokat, akkor ez a veszély minimalizálódik.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)