Jump to content

Miért egészséges a kefir?

2018. 01. 18. 18:10

Bizonyára sokan tudjátok, hogy egészségügyi előnyei vannak a rendszeres kefir fogyasztásnak – de pontosan miért egészséges a kefir? Szakértővel jártunk a kérdések után.

A kefir kifejezetten hasznos, a kiegyensúlyozott, vegyes étrend részeként nemcsak változatosabbá teszi a tejtermékek sorát, hanem hozzájárulhat szervezetünk megfelelő működéséhez is. Élőflórás termék, azaz olyan hasznos baktériumokat tartalmaz, amelyek segítenek egyensúlyban tartani a bélrendszerünkben található mikroorganizmusokat, segítve emésztőrendszerünk megfelelő működését. Az élőflórás készítményekre jellemző, hogy az alapanyag hőkezelését követően már további hőhatásnak nem teszik ki a terméket, hiszen akkor elpusztulnának többek között a hasznos baktériumok is. A kissé puffadt kefires doboz tehát nem a romlás jele, hanem az élesztőgombák tevékenységét jelzi. Persze, azért minden esetben figyeljünk a fogyaszthatóság határidejére - írja a szupermenta.hu

A tejtermékekhez hasonlóan a kefir is értékes élelmiszerünk, hiszen tartalmazza mindazt, amit a tej: gazdag kalciumban, foszforban és magnéziumban, de megtaláljuk benne az összes zsírban oldódó (A, D, E, K) vitamint, a vízben oldódók közül pedig a B-csoport tagjait (B1, B2, B6, B12).

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője azonban a kefir egy olyan jótékony hatásáról is beszámol, amiről minden bizonnyal kevesen tudtak a tudomány képviselőin kívül. „Több kutatás is rámutatott arra, hogy a kefir előállításához használt speciális mikróbatenyészetek egy részében található  kefirán nevű poliszacharid (szénhidrát lánc) szerepet játszhat bizonyos tumoros betegségeket megelőzésében a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás mellett. Még folynak  vizsgálatok az emberi szervezetre gyakorolt hatások kapcsán, de az már bizonyított, hogy érdemes ezt a kiváló tejterméket  étrendünkbe rendszeresen beilleszteni„– mondja a szakértő.

A kefir alacsony zsírtartalma miatt is gyakori szereplője a súlycsökkentő étrendnek, és mivel szinte laktózmentes, a tejcukorra érzékenyek is fogyaszthatják. Fehérjetartalma könnyen emészthető, ezért kímélő étrendekben is gyakran szerepel.

(Forrás: szeniormagazin.hu;szupermenta.hu | Kép: pixabay.com)