Jump to content

6 dolog, ami megakadályozza a nyugodt pihenést

2017. 10. 25. 17:05

Kinek ne lenne ismerős az érzés, amikor ébredés után fáradtabb a szervezet, mint a lefekvéskor volt? A jelenség nem egyedi, méghozzá olyannyira, hogy a magyar lakosság negyede rendszeresen szenved alvási panaszoktól. No, de mi állhat a pihenés útjába?

Rengeteg minden okozhat alvási panaszokat, és meglepő módon a legtöbb éjszakai kéretlen áloműző látogatót el is tudnánk kerülni, ha egy kicsit jobban odafigyelnénk néhány dologra.

Izomgörcsök, zsibbadás

Apróságnak tűnhet és lehet, hogy reggel már nem is emlékszünk rá, de a váratlan izomgörcs vagy végtagzsibbadás könnyen képes szabotálni a mély, pihentető alvást. Az izomgörcsöt legkönnyebben úgy lehet elkerülni, ha megfelelő mennyiségű magnéziumot juttatunk a szervezetbe, illetve elalvás előtt figyelünk a légzésünkre, és tudatosan ellazítjuk izmainkat.

Hideg

Teljesen aktuális a közelgő hidegebb időszakot tekintve. A szervezet számára az ideális hőmérséklet az alváshoz a 19-21 fok. Az ennél melegebb helyiségben nehezen fog menni az elalvás, ahogy a hűvösebben is.

Izzadás

A fokozott izzadás is olykor kellemetlen lehet, méghozzá olyannyira, hogy éjszaka fel is ébreszthet. Nem érdemes félvállról venni a dolgot, mert a fokozott izzadás pajzsmirigybetegségre utalhat.

Stressz

Valószínűleg mindközül a leggyakoribb jelenség, ami ébren tart minket éjszaka. Klasszikus értelembe vett ellenszere nincs, mert a nyugtató és altatókészítmények csak átmenetileg oldják meg a problémát, ellenben az életbe vitt rendszeresség, a sport, és a normális táplálkozás 1-2 héten belül helyre rázza az alvókánkat.

Alvási paralízis

Az alvási bénulás (más néven alvási paralízis vagy alvásparalízis) közvetlenül elalvás előtt, vagy felébredéskor jelentkezik, és legfeljebb egy-két percig tart. Az érintett a szemén kívül egy izmát sem tudja megmozdítani, így még beszélni sem tud. Gyakran kíséri félelemérzet, társulhatnak hozzá hallucinációk (lidércnyomás), vagy testen kívüli élmény.

A migrén tünete is lehet, de tudományosan az álom alatti alacsony vérnyomással magyarázzák. Egy másik oka az, hogy a REM alvás idejére a szervezet ideiglenesen lebénítja a vázizmokat az alvajárás és az alvabeszélés elkerülése érdekében, és ez a felriadás után is hat.

Gyakori ürítés

Szintén derékba töri a kellemes pihenés, ha az embernek állandón pisilnie kell. A megoldás azonban nagyon egyszerű: ne fogyassz annyi folyadékot elalvás előtt és még lefekvés előtt használd a mosdót. Ha ez sem segít, keresd fel az orvosod, mert egészségügyi problémát jelezhet.

 

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)