Jump to content

Anyagcserénk és a hőmérő összefüggései

2017. 10. 24. 20:00

Testünk hőszabályzó rendszerének köszönhetően szervezetünk hőmérséklete a változó külső hőmérséklet ellenére is viszonylag állandó szinten tud maradni. Legalábbis számunkra, ám a hőingadozás, érdekes hatással van az anyagcserefolyamatokra, ami okozhat némi meglepetést.

A bőrünkben összeszőkülı erek, a csökkenı verejtéktermelés hőleadásunk mérséklődését szolgálják. A hidegben való didergés, toporgás, azaz az önkéntelenül növekvő izomaktivitás viszont az intenzívebb hőtermelést teszi lehetővé, akárcsak kisebb-nagyobb mértékben fokozódó alapanyagcserénk.

A hideg környezet, megfelelő öltözködés mellett, minimálisan, mindössze néhány százalékkal ugyan, de megnövelheti energiaszükségletünket. Hazánkban ez legfeljebb olyan hideg januárban fordulhat elő, amilyen ritkán tapasztalható. Mindezek tükrében felmerül a kérdés, hogy.

Mitől kúszik fel mégis sokaknál néhány kiló a téli időszakban?

Tény, hogy a zsírszövet szerepet kap testünk hőszigetelésében, ami egyfajta magyarázata lehet annak, hogy önkéntelenül gyarapítjuk zsírpárnáinkat a hidegebb időszakban. A legújabb kutatási eredmények szerint a kevesebb napfény és a csökkenő hőmérséklet beindíthatja az emberben az ún. barna zsírszövet fokozott termelését is, amely szövetről kimutatták, hogy 300-szor több hőt képes egységnyi mennyiségre vetítve termelni, mint más szövetféleség. Mivel azonban a hideg évszakban többnyire fűtött helyiségben tartózkodunk, így ennek köszönhetően a barna zsírszövet szerepe ma már nem olyan kifejezett, mint amilyen az a régebbi időkben lehetett.

Lényeges tudatában lennünk annak, hogy a téli időszak alatti súlygyarapodás fő oka alapvetően nem a természetes folyamatokban keresendő, hanem a mérték elvesztésében, vagyis, bár a hideg környezet miatt kicsivel megnőhet az energiaszükségletünk, azonban ennél gyakran többet fogyasztunk, illetve a megszokottnál kevesebbet mozgunk – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Egyéb okok, amiért a kilók felszaladnak

A téli hónapok alatt általában nem mozgunk eleget, mindemellett – az ünnepek jegyében – gyakrabban fogyasztunk energiadúsabb étkeket, s így könnyen felszedhetünk néhány felesleges kilót. Bár a nyári repertoárhoz képest szűkebb a választék a szervezet védekező rendszerét támogató friss gyümölcsbőól és zöldségből, az idényjellegű nyersanyagok között is szép számmal találunk olyanokat, amelyek hatékonyan képesek fokozni szervezetünk fertőző betegségekkel szembeni ellenállását.

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)